Zioła, które kontrolują cukier we krwi
Stosuj je, gdy już masz cukrzycę. Wspomogą leczenie, a z czasem mogą zastąpić leki.
Z nasion kozieradki
Pij napar trzy razy dziennie po pół szklanki. Łyżeczkę drobno potłuczonych nasion zalej szklanką wody i gotuj na wolnym ogniu 30 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Przecedź. Kurację stosuj przez sześć tygodni. Zrób miesiąc przerwy, a potem powtórz. Nasiona kozieradki hamują przemianę węglowodanów w glukozę, zwiększają produkcję insuliny oraz liczbę jej odbiorców w komórkach, tzw. receptory insulinowe.
Z mniszka lekarskiego
Codziennie przez cztery do sześciu tygodni pij po szklance odwaru. Dwie łyżki liści i korzenia mniszka oraz centymetrowy kawałek kory cynamonu zalej szklanką zimnej wody. Powoli doprowadź do wrzenia. Zostaw pod przykryciem na 10 minut. Odcedź. Zawarte w cynamonie i mniszku związki działają na komórki w sposób podobny do insuliny.
Z korzenia żeń-szenia
Rano i w południe pij pół szklanki korzenia żeń-szenia. Łyżkę suszonego i rozdrobnionego korzenia żeń-szenia zalej szklanką wrzącej wody. Odstaw na 45 minut, przecedź. Pij przez cztery do sześciu tygodni. Kuracja działa na trzy sposoby: pobudza wydzielanie insuliny, zwiększa magazynowanie glukozy w wątrobie oraz zmniejsza wchłanianie cukrów z przewodu pokarmowego.
Z liści morwy białej
Napar pij trzy razy dziennie przed głównymi posiłkami. Łyżeczkę suszu zalej szklanką wrzącej wody i zostaw pod przykryciem na 10 minut. Odcedź. Liście morwy białej powodują, że część zjedzonych z posiłkiem węglowodanów pozostaje niestrawiona i zostaje wydalona z organizmu. Nie dostarczają więc niepotrzebnego cukru.
Kiedy stosować zioła?
Kuracje ziołowe nie są wskazane przy cukrzycy typu 1, gdyż mogłoby doprowadzić to do zbyt niskiego poziomu glukozy we krwi. Natomiast w cukrzycy typu 2 wręcz zalecane. Zwiększają wydzielanie insuliny oraz poprawiają tolerancję glukozy. Oznacza to, że organizm lepiej sobie radzi z jej nadmiarem, a cukier jest wolniej wchłaniany z przewodu pokarmowego.
W trakcie terapii zdecyduj się na stosowanie jednego konkretnego zioła. Nie łącz ze sobą różnych naparów o takim samym działaniu.
Jeśli korzystasz z leków regulujących poziom cukru we krwi, skonsultuj stosowanie kuracji ziołowych ze swoim lekarzem prowadzącym.
Ważne!
Przyprawiaj potrawy rozmarynem i oregano. Zioła te zdolne są do blokowania enzymu, który związany jest z cukrzycą. Wyniki badań wykazały, że dodawanie tych ziół do potraw może okazać się naturalnym sposobem walki z chorobą. Wystarczy po pół łyżeczki dziennie.
Zobacz także: