Reklama

Znakomite letnie duety warzyw i owoców

Najnowsza dieta, której działanie udowodniono naukowo, ma na celu wydłużenie życia. Chodzi nie tylko o to, by żyć 120 lat, ale także o to, by cieszyć się dobrym zdrowiem i pełną sprawnością fizyczną oraz umysłową. Dieta ta, autorstwa Valtera Longo, jest dietą, w której dominują warzywa, z niewielkim dodatkiem ryb i nabiału. Teraz, gdy lato w pełni, możesz ją wypróbować.

Warzywne lekarstwa na różne choroby masz w zasięgu ręki - w ogródku, na działce, w warzywniaku. Warzywa najlepiej jeść na surowo, a jeśli masz kłopoty z układem pokarmowym - pieczone lub gotowane na parze. Można też przygotowywać kiszonki - prawie każde warzywo się do tego nadaje. Mają one wiele zalet - zachowują witaminy i minerały przez wiele miesięcy, zawierają też kwas mlekowy, który wspomaga pożyteczną florę jelitową, wpływa na odporność, reguluje poziom cholesterolu, zapobiegając chorobom serca.

Na anemię

Najczęściej spotykana jest anemia z powodu niedoboru żelaza. Mówi się, że najlepiej przyswajane jest żelazo zawarte w mięsie, ale to nie jest cała prawda. Żelazo zawarte w warzywach wchłania się niemal tak samo dobrze, ponieważ produkty roślinne zawierają dużo witaminy C. Przy anemii polecane są: kalarepa, papryka, pomidory, natka pietruszki oraz warzywa strączkowe (przed jedzeniem trzeba je wymoczyć w wodzie, by pozbyć się fitynianów utrudniających wchłanianie żelaza. Jak jeść? Warzywa bogate w witaminę C najlepiej jeść na surowo, jako dodatek do dań mięsnych lub potraw z warzyw bogatych w żelazo, np. do kotletów z soczewicy obficie posypanych natką pietruszki dodaj surówkę z papryki, cebuli i pomidora. Na deser zjedz plasterki kalarepki z odrobiną soli. 

Reklama

Na cukrzycę

Warzywa to idealny składnik diety diabetyka. Zawierają bardzo mało kalorii, za to mnóstwo witamin, minerałów i antyoksydantów. Letnie warzywa w ponad 90 proc. składają się z wody i mają bardzo mało węglowodanów. Możesz je zatem jeść praktycznie bez ograniczeń, zaspokoisz nie tylko apetyt, ale także nawodnisz organizm. Sięgaj po warzywa na surowo, bo te mają niski indeks glikemiczny, czyli nie podnoszą szybko poziomu cukru we krwi. Dietę warzywną uzupełnij owocami jagodowymi, np. malinami, borówkami, jagodami. Jak jeść? Unikaj smażenia, gotuj na parze, a najlepiej jedz na surowo. Np. z kalafiora możesz zrobić wegański ryż - zetrzyj warzywo na tarce i gotowe. Dodawaj go do posiłków zamiast gotowanego ryżu czy makaronu, które nie są wskazane dla chorych na cukrzycę. Na deser jedz owoce jagodowe, ok. 1/4 kilograma dziennie. Nie posypuj ich jednak cukrem ani nie polewaj śmietaną, tylko np. zrób koktajl z maślanką.

Na miażdżycę

Przy miażdżycy naczynia krwionośne stają się sztywne i wąskie m.in. z powodu systematycznego odkładania się na ich ściankach blaszek miażdżycowych, zbudowanych głównie z cholesterolu. Aby zapobiec miażdżycy, należy jeść dużo warzyw utrzymujących odpowiedni poziom cholesterolu. Należą do nich m.in. szpinak i czosnek. Warto też jeść warzywa zawierające kwercetynę. Chroni ona ściany naczyń krwionośnych przed tworzeniem się złogów miażdżycowych. Główne źródła kwercetyny to żółta i czerwona cebula, szalotka oraz brokuły. Jak jeść? Najlepiej łączyć warzywa mające działanie przeciwmiażdżycowe w jednym daniu, np. szpinak krótko dusić na oliwie z czosnkiem. Cebulę również należy jeść na surowo, brokuły zaś - krótko zblanszować lub ugotować na parze.

Na nadciśnienie

Wszystkie warzywa polecane są osobom cierpiącym na nadciśnienie, ponieważ przyczyniają się do utrzymania ciśnienia w normie. Są jednak takie, które w szczególny sposób wpływają na ciśnienie krwi. Do tej grupy należą buraki, które zawierają dużo azotanów. Rozszerzają one naczynia krwionośne i chronią je przed twardnieniem. Elastyczne naczynia zapewniają krwi przepływ i gwarantują jej odpowiednie ciśnienie. Z kolei brokuły są źródłem potasu, który m.in. przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu z organizmu, co sprzyja obniżeniu poziomu ciśnienia. Jak jeść? Z buraka najlepiej wyciskać sok (świeży) i pić codziennie szklankę. Dobre są również surówki z buraka i kiszone buraki. Brokuły najlepiej ugotować na parze i zjeść z dipem na bazie jogurtu naturalnego i czosnku, nie polewać masłem z bułką tartą! 

Na stawy

Polecane są: m.in. kapusta, por, marchewka, pietruszka, seler. To źródła antyoksydantów, które zapobiegają zwyrodnieniom stawów. Opóźniają starzenie się stawów. Zawarta w nich witamina C jest niezbędna do wytwarzania kolagenu, który buduje chrząstkę, poprawia stan tkanki łącznej i odpowiada za kondycję stawów i ścięgien. Z kolei w ogórkach znajduje się krzem. To kolejny ze składników niezbędnych do produkcji kolagenu i elastyny zapewniających elastyczność stawów. Krzem dba również o ich wytrzymałość. Jak jeść? Najlepiej jeść codziennie surówki lub zupy z pora, kapusty, marchewki. Warto dodawać do sałatek olej rzepakowy lub oliwę. Zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe omega, które zapobiegają stanom zapalnym stawów, pomagają w regeneracji chrząstki stawowej. Surówki warto przyprawiać kurkumą i pieprzem, które działają przeciwzapalnie, regenerują chrząstkę i skutecznie hamują zwyrodnienie stawów.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy