Żółte sery

Polacy jedzą dużo żółtych serów. Nie tylko dlatego, że są smaczne - krąży opinia, że dostarczają wapnia, a więc wzmacniają kości. Jaka jest prawda?

W skład serwa wchodzą: mleko, sól, podpuszka i kultury bakterii
W skład serwa wchodzą: mleko, sól, podpuszka i kultury bakterii123RF/PICSEL

Niestety to nie cała prawda! Z ostatnich badań wynika, że w krajach, w których ser żółty je się w dużych ilościach, częściej występuje osteoporoza!

Bo owszem, w żółtym serze jest dużo wapnia - budulca tkanki kostnej.

Ale są też ogromne ilości fosforu, a ten wypiera wapń z kości!

Chorzy na osteoporozę powinni więc sery odstawić czym prędzej, a wapń czerpać np. z sezamu, maku i sardynek.

Zobacz także: 

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas