Zregeneruj swoje jelita

Wiele bakterii to nasi wrogowie. Ale nie wszystkie. Część (np. te z grupy Lactobacillus i Bifidobakterium) nie tylko nam nie szkodzą a przeciwnie – korzystnie wpływają na nasz organizm. Jeśli chcesz zregenerować swoją florę bakteryjną, warto sięgnąć po te produkty.

Kwas mlekowy dzięki swoim właściwościom probiotycznym wspomaga pracę jelit
Kwas mlekowy dzięki swoim właściwościom probiotycznym wspomaga pracę jelit123RF/PICSEL

Twarożek

Twaróg to nie tylko źródło cennych dla organizmu probiotyków, ale przede wszystkim łatwo przyswajalnego białka i wapnia niezbędnego dla kości. Polubią go zwłaszcza osoby cierpiące na syndrom jelita drażliwego. Dobre bakterie z twarożku wspomagają pracę jelit, zapobiegając wzdęciom i biegunkom.

Kombucha

Łączy specjalne drożdże i bakterie - dodane do posłodzonej herbaty powodują fermentację. Powstaje lekko musujący napój o jabłkowym smaku. Zawiera on dużo kwasów organicznych, takich jak kwas mlekowy. Nie można pić go za dużo, więcej niż pół szklanki dziennie, bo może wywołać nudności, wymioty, bóle głowy, alergię.

Lody

Dobre bakterie dodaje się dziś do lodów. Mają ten sam smak, zapach i konsystencję jak te tradycyjne. Zawierają jednak sporo wapnia i nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Lody probiotyczne mają też mniej cukru. Dobre bakterie rozkładają cukier. Można je polecić szczególnie osobom walczącym z nadwagą.

Kefir i jogurt


Jogurt jest łatwiej przyswajalny i lepiej trawiony niż surowe mleko - dobre bakterie zawarte w jogurcie rozkładają laktozę (cukier). Kefir ma właściwości antybakteryjne, pomaga w trawieniu, łagodzi objawy jelita drażliwego i wrzodów.

Ogórki kiszone

Fermentacja sprawia, że tracą zawarty w nim cukier. Jest on rozkładany pod wpływem bakterii mlekowych, w wyniku czego powstaje dobroczynny kwas mlekowy. Dlatego kwaszony ogórek jest lekkostrawny, surowy - ciężkostrawny.

36/2016 Świat i Ludzie

Jesień 2016: Najmodniejsze dżinsy sezonuStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas