Zupa morelowa: Danie pełne witamin!
Morele zawierają witaminy A i zeaksantynę – substancje, które chronią oczy przed ślepotą zmierzchową i zwyrodnieniem plamki żółtej.
Działanie
Owoce te mają też sporo potasu. Dlatego powinny po nie sięgać osoby z nadciśnieniem i chorym sercem. Uzupełnianie tego pierwiastka jest szczególnie ważne w czasie upałów, gdy intensywnie się pocimy i tracimy cenne elektrolity. Morele to także bogate źródło błonnika niezbędnego dla prawidłowej pracy jelit i lepszego trawienia oraz witamin E i C korzystnie wpływających na skórę. Warto pamiętać, że spore ilości witaminy C dodatkowo chronią skórę przed szkodliwymi skutkami intensywnego opalania.
Składniki
20 dag świeżych owoców moreli
laska cynamonu
szczypta wanilii
1/2 szklanki wrzątku
1/2 szklanki napoju roślinnego waniliowego
garść makaronu świderki
łyżka suszonej lawendy
Przygotowanie
Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Umyj morele, przekrój na pół i wyjmij pestki. Zalej wrzątkiem i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut z dodatkiem wanilii, laski cynamonu i lawendy.
Po tym czasie wyjmij cynamon. Zmiksuj gładko, dodając napój roślinny. Podawaj z makaronem na ciepło lub na zimno.