Reklama

Reklama

3 produkty ratujące serce

Możesz w prosty sposób wzmocnić serce i uchronić je przed niektórymi chorobami. Wystarczy tylko, że zaczniesz zdrowiej komponować swoją codzienną dietę. Na pewno warto uwzględnić w niej te trzy produkty. Poznaj ich zalety.

1. Ryby

Dania rybne powinny gościć na naszych talerzach przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Mogą być serwowane zarówno na obiad jako pełnowartościowe lekkie danie, jak i w postaci past do kanapek lub składnika sałatek.

Reklama

W tym ich siła:

- Obfitują w zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z grupy omega-3. NNKT w mniejszych ilościach są także w innych produktach, m.in. w olejach roślinnych, orzechach włoskich, zielonych warzywach liściastych oraz produktach w nie wzbogacanych - margarynach, majonezach. Pełnią bardzo ważną rolę w zapobieganiu chorobom układu krążenia. Chronią przed nadciśnieniem, miażdżycą i arytmią serca. Oprócz tego korzystnie wpływają na układ nerwowy i odporność.

- Zawierają selen, który przeciwdziała powstawaniu miażdżycy, ponieważ dobrze wpływa na krzepnięcie krwi oraz stymuluje produkcję tych hormonów, które m.in. obniżają ciśnienie krwi i działają rozkurczowo na naczynia krwionośne.

- Są źródłem fosforu, który słynie z tego, że buduje kości, zęby i świetnie wpływa też na serce - pilnuje jego rytmu.

- Mają też w składzie jod, którego niedobory mogą powodować m.in. kołatania serca - tak reaguje mięsień sercowy, który do prawidłowego działania potrzebuje hormonów (a ich składnikiem jest właśnie jod).

2. Pełne ziarna zbóż

Pieczywo, makaron, kasze, ryż na pewno mają swoje stałe miejsce w twoim jadłospisie. To dobrze, pod warunkiem że to produkty pełnoziarniste, czyli ze zbóż, których ziarna w procesie produkcji nie zostały oczyszczone z zewnętrznej części. Stawiaj więc na brązowy ryż i razowy makaron, pieczywo z mąki z pełnego przemiału. Produkty pełnoziarniste powinnaś zjadać w niewielkich ilościach do każdego posiłku

W tym ich siła:

- Przede wszystkim dostarczają organizmowi błonnika, który chroni przed rozwojem choroby niedokrwiennej serca - amerykańscy badacze podkreślają, że trzy porcje pełnoziarnistych produktów dziennie zmniejszają ryzyko chorób serca o 30 procent! Błonnik wspomaga też pracę jelit oraz przyspiesza przemianę materii.

- Są bogate w witaminy z grupy B, które dobrze wpływają na układ nerwowy i krwionośny oraz pracę serca. Badania kanadyjskich naukowców wskazują, że witaminy z grupy B pomagają uniknąć zawału. B2 i B12 potrzebne są przy produkcji czerwonych krwinek krwi i zapobiegają anemii, zaś B3 poprawia krążenie i reguluje ciśnienie krwi.

- Zawierają lignany, czyli fitoestrogeny roślinne, które chronią przed chorobami układu krążenia i nowotworowymi. Lignany obniżają poziom złego cholesterolu oraz obniżają ciśnienie krwi. Wpływają na poprawę elastyczności naczyń krwionośnych i zmniejszają ryzyko powstania zakrzepów, będących najczęstszą przyczyną zawałów. Hamują także rozwój miażdżycy.

3. Pomidory

Dostępne są teraz przez cały rok. I wcale nie muszą pochodzić z importu, można zdecydować się na polskie, szklarniowe. Są apetyczne i zdrowe. Sięgaj więc po pomidory nie tylko w sezonie. Nie zapominaj też o przetworach z tych warzyw - przecierach i sosach.

W tym ich siła:

- Są źródłem likopenu - barwnika, który chroni przed zawałem mięśnia sercowego oraz hamuje rozwój miażdżycy.

- Zawierają witaminę K, która działa przeciwkrwotocznie (pilnuje prawidłowej krzepliwości krwi).

- Obfitują w potas, regulujący prawidłową pracę serca. Odczuwasz nierówne bicie serca? Szybciej się męczysz? Poproś lekarza rodzinnego o skierowanie na badanie poziomu pierwiastków we krwi. Być może brak ci potasu!

Marta Nowik, konsultacja: Beata Jabłonowska, dietetyk

Kobieta i życie 3/2010

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje