Reklama

Odchudzająca zielona kawa

Napar z zielonych ziaren kawy zawiera mniej kofeiny niż z kawy palonej.

Pomaga zmniejszyć masę ciała, redukuje tkankę tłuszczową, przyspiesza regenerację po wysiłku i zwiększa gotowość organizmu do ćwiczeń - to tylko niektóre właściwości zielonej kawy. Jej ziarna są źródłem antyoksydantów, które redukują szkodliwe działanie wolnych rodników.

Zawierają także kofeinę i sporo kwasu chlorogenowego. Badania wskazują, że ten kwas zmniejsza wchłanianie węglowodanów z przewodu pokarmowego, co wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi oraz eliminację skoków insuliny. Może to pomóc w ograniczeniu nadmiernych ilości jedzenia, bo zmniejsza napady głodu.

Zielona kawa pobudza także metabolizm. - To z kolei zasługa połączenia kofeiny z kwasem chlorogenowym - wyjaśnia Justyna Mizera, dietetyk sportowy. - Taka mieszanka dość znacząco obniża stopień przyswajania glukozy z pokarmu.

Zmniejsza magazynowanie przyswojonej glukozy w organizmie pod postacią tłuszczu. Wykazano również, że ziarna zielonej kawy mogą wpływać korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Kwas chlorogenowy poprawia cyrkulację krwi oraz reguluje jej ciśnienie.

Warto wiedzieć
Zielona kawa to nic innego jak niepalone ziarna. Parzymy je w całości, zalewając gorącą wodą lub zmielone w młynku. Napar można osłodzić miodem lub syropem z agawy.

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama