3 pomysły na zdrowy i szybki obiad z wykorzystaniem Airfryera
Chcemy gotować szybko, a jednocześnie smacznie i zdrowo. Czy da się połączyć te dwie jakości w jednym daniu? Pieczenie potrafi być czasochłonne, najpierw trzeba rozgrzać piekarnik, a potem długo czekać, aż danie będzie gotowe. Z kolei smażenie na patelni do najzdrowszych metod nie należy. A gotowanie? Może pozbawić potrawy wyrazistego smaku. Pojawiło się jednak rozwiązanie, które łączy prostotę przygotowania posiłku z troską o zdrowie. Philips Ovi pozwala przygotować potrawy chrupiące i pełne smaku, bez potrzeby używania dużej ilości tłuszczu.

Zdrowsze jedzenie bez kompromisów
Jedną z największych zalet Philips Ovi Smart 2.0 jest to, że umożliwia przygotowanie dań znacznie mniej kalorycznych niż w przypadku tradycyjnego smażenia. Zamiast patelni zalanej olejem wystarczy kilka kropel oliwy. Dzięki temu potrawy nie tylko smakują lekko, ale też są mniej obciążające dla układu trawiennego. Co ważne - smak wcale nie cierpi na tym kompromisie. Wręcz przeciwnie: dzięki gorącemu powietrzu dania wychodzą złociste, chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku.
Łatwość obsługi i oszczędność czasu
Nowoczesne modele, takie jak Philips Ovi Smart 2.0, wyposażone są w inteligentne systemy dostosowujące czas, temperaturę. W praktyce oznacza to, że nie musimy pilnować pieczenia - urządzenie samo kontroluje proces, a my możemy w tym czasie odpocząć, napić się kawy czy po prostu zająć się czymś innym. Dodatkową zaletą Philips Ovi jest fakt, że po gotowaniu nie musimy zbyt dużo sprzątać.
Wszechstronność w kuchni
Urządzenie pozwala piec, grillować, zapiekać oraz podgrzewać różne potrawy. Dzięki temu sprawdzi się zarówno przy codziennych, prostych daniach, jak i przy bardziej wymagających przepisach. Można w nim przygotować rybę, mięso, warzywa, a także zdrowe przekąski czy nawet desery. Philips Ovi Smart 2.0 daje wręcz nieograniczone możliwości eksperymentowania w kuchni, co docenią zarówno zabiegani single, jak i rodziny z dziećmi.
Przedstawiamy trzy przepisy na szybki obiad, który przygotujemy w Philips Ovi.
Łosoś pieczony z warzywami w kieszonkach

Składniki:
- 500 g łososia
- 5 g soli
- 5 g pieprzu
- 10 g oliwy z oliwek
- 5 g słodkiej papryki w proszku
- 200 g ziemniaków
- 70 g marchwi
- 70 g brokuła
- 10 g soku z cytryny
- 5 g koperku
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w talarki. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Ziemniaki podgotowujemy w osolonej wodzie. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, posypujemy solą, słodką papryką i skrapiamy oliwą. Całość mieszamy.
Składamy w harmonijkę dwa arkusze papieru do pieczenia. Związujemy boki. Do tak utworzonej kieszonki nakładamy warzywa. Łososia kroimy na dość grube steki, nacinamy je pośrodku, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie układamy na warzywach.
Kieszonki z warzywami i łososiem przekładamy do misy Ovi. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut. Gotową rybę skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy posiekanym koperkiem. Kieszonkę kładziemy na talerz. Smacznego!
Udka z kurczaka z młodą marchewką i pesto

Składniki:
- 600 g młodej marchewki z liśćmi
- 4 podudzia z kurczaka
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 10 gałązek natki pietruszki
- 40 g orzechów włoskich
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
- ½ cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Myjemy młode marchewki, odcinamy natkę i odkładamy ją na później. Przekrawamy marchewki wzdłuż na pół. Doprawiamy solą i pieprzem.
Udka z kurczaka nacieramy oliwą i również posypujemy przyprawami: solą, pieprzem i wędzoną papryką.
W prawej patelni AirFryera umieszczamy marchewki, na wierzchu układamy kurczaka. Ustawiamy temperaturę na 160 stopni Celsjusza na 45 minut i uruchamiamy urządzenie.
Do kielicha blendera wrzucamy natkę pietruszki, orzechy włoskie, oliwę z oliwek, czosnek w proszku, startą skórkę oraz sok z cytryny, a także szczyptę soli i pieprzu. Następnie blendujemy całość na gładkie pesto.
Gotowe danie wykładamy na talerze, podajemy z pesto z natki marchewki.
Krewetki w chrupiącej panierce z frytkami z batatów
Składniki:
- 400 g krewetek (średnich, obranych)
- 2 łyżeczki posiekanego czosnku
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 40 g panko (japońskiej bułki tartej)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 700 g frytek z batatów (mogą być mrożone)
- sól do smaku
Przygotowanie:
Krewetki oczyszczamy, łączymy z czosnkiem, sokiem z cytryny, panko, oliwą oraz solą. Mieszamy wszystkie składniki, aż krewetki całkowicie pokryją się panierką.
Bataty obieramy i kroimy w słupki.
Krewetki wkładamy do lewego kosza AirFryera, frytki z batatów - do prawego. Ustawiamy urządzenie na 200 stopni Celsjusza na 22 minuty. Następnie otwieramy Philips Ovi i potrząsamy koszykiem. Obniżamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i włączamy jeszcze na 21 minut, ale w tym czasie dwukrotnie otwieramy urządzenie i potrząsamy koszykiem.
Gotowe krewetki i frytki przekładamy na talerze, w razie potrzeby doprawiamy solą.
Philips Ovi to urządzenie, które może stać się najlepszym przyjacielem w kuchni - zwłaszcza dla osób zabieganych, ale jednocześnie chcących jeść zdrowo i smacznie. Dzięki niemu przygotujemy pełnowartościowy obiad w nawet mniej niż godzinę, a sam proces będzie wygodny.
Materiał promocyjny








