Reklama

4 triki na... gotowanie jajek

Jesteś doświadczoną gospodynią, a jednak i tobie przydarzyła się jajeczna katastrofa. Jak możesz jej uniknąć?

1. Masz wątpliwości, czy jajko jest świeże?

Wsyp do szklanki z wodą 2 łyżeczki soli i delikatnie, na łyżeczce, włóż do niej jajko. Świeże jajko tonie.

2. Jak obrać jajko na twardo, by skorupka nie rozpadła się na tysiąc kawałeczków?

Zanim włożysz jajko do wody, dodaj do niej łyżeczkę soli.

3. Jak ugotować jajko w koszulce?

Ostrożnie starasz się wrzucić jajko do wody, a białko i tak się rozpływa? Dodaj do wody około 1/2 łyżeczki soli - zapobiegnie rozpływaniu się białka. Kilka kropli octu dodanych do wody poprawi smak jajka w koszulce.

4. Żółtko jajka na twardo jest jakby zasinione?

 Za długo gotowałaś jajko. Wystarczy 8-10 minut od chwili zagotowania wody.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy