Auszpiki: Przystawka podawana na zimno

Auszpik
Auszpik123RF/PICSEL

Wszystko o auszpiku

Rulon z szynki w galarecie

Składniki

  • 500 ml czystego wywaru z warzyw,
  • 60 ml octu,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól,
  • 2 ziarenka pieprzu,
  • 1 ziarenko ziela angielskiego,
  • kawałek skórki z cytryny,
  • 40 g żelatyny,
  • 4 plasterki szynki wieprzowej,
  • 150 g sałatki ziemniaczanej,
  • 20 g kiełków sojowych

Galareta wieprzowa

Składniki

  • 400 g mięsa wieprzowego,
  • 3 nóżki wieprzowe,
  • 150 g skóry wieprzowej,
  • sól,
  • pieprz czarny mielony,
  • 8 ziaren czarnego pieprzu,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 nieduży seler,
  • 1 pietruszka,
  • 1 marchew,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka groszku konserwowego,
  • ocet

Auszpik jajeczny z ziołami

Składniki

  • 500 ml wody,
  • 12 plastrów żelatyny,
  • 400 ml wywaru mięsnego,
  • 25 ml sherry,
  • 1 łyżka białego octu winnego,
  • sól,
  • biały pieprz,
  • 6 ugotowanych na twardo jaj,
  • 1 wiązka trybuli ogrodowej
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?