Boeuf Stroganow
Pyszny pomysł na obiad jednogarnkowy.
Składniki
- 60 dag polędwicy wołowej,
- 2 średnie cebule,
- 20 dag pieczarek,
- 4 ogórki korniszony,
- 2 dag masła,
- grubo zmielony czarny pieprz,
- sól,
- 2 łyżki mąki,
- 250 ml bulionu wołowego (z kostki),
- 25 dag śmietany 30 proc.,
- 2-3 łyżki musztardy,
- szczypta cukru,
- natka do dekoracji
Przygotowanie:
Polędwicę opłukać, wytrzeć do sucha. Mięso pokroić w cienkie kawałki. Cebule obrać, drobno posiekać. Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem, pokroić w plasterki. Ogórki korniszony pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać masło. Porcjami kłaść kawałki mięsa i, mieszając, smażyć na rumiano. Pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem. Mięso zdjąć z patelni, przełożyć na talerz.
Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę i pieczarki. Oprószyć mąką, krótko zasmażyć. Zalać bulionem, zagotować. Dodać śmietanę oraz musztardę. Na patelnię ponownie włożyć mięso. Dołożyć korniszony. Chwilę podgrzewać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.