Bolognese w cieście
Gotowe ciasto francuskie daje wiele możliwości przygotowywania szybkich dań, od paluszków serowych, aż po mini pizze. Oto jedna z propozycji wykorzystania tego ciasta.

Składniki
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 4 łyżki oliwy
- 2 marchewki
- por
- pęczek oregano
- 1/2 kg mielonej wołowiny
- 10 kropli sosu Worcestershire (możesz go zastąpić maggi)
- łyżka sosu sojowego
- sól
- pieprz
- opakowanie ciasta francuskiego
- 5 jajek
- biały sezam
Sposób przygotowania:
Posiekany czosnek i cebule zeszklij na oliwie. Dodaj mięso i smaż, aż się zrumieni.
Umytą i obraną marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach, pora drobno posiekaj. Warzywa dodaj do mięsa wraz z posiekanym oregano oraz sosami. Dopraw solą i pieprzem. Duś około 10 minut, aż wyparuje nadmiar płynu i powstanie gęsty sos. Na koniec wbij 4 jajka, mieszając.
Ciasto francuskie rozwiń na wyściełanej pergaminem blasze, nałóż farsz na 1/3 długości ciasta (lecz na całej szerokości) i zwiń je w rulon. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp sezamem.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temp. 180°C. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie podziel na kawałki.
Do dania będzie pasował sos przygotowany z jogurtu, musztardy i soku cytrynowego.
Zobacz także: