Bułeczki chaczapuri
Chaczapuri to jedno z najpopularniejszych gruzińskich dań. Ten placek z serem i jajkiem jest uwielbiany na całym świecie i bardzo łatwo przygotować go w domu.
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, odstaw na ok. 5 min, by zaczęły bąbelkować. Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli, rozpuszczone drożdże, olej. Wyrób gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt luźne - dodaj trochę mąki, jeśli zbyt twarde - trochę wody. Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. (powinno podwoić objętość).
2. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie równe części. Każdą obtocz w mące i rozwałkuj, nadając im owalne kształty. Boki z dwóch stron złóż do środka, a końce zlep, nadając kształt łódki.
3. Łódki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do środka każdej włóż po porcji startego sera. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C. Włóż blachę z łódeczkami na ok. 15 min, aż brzegi ciasta się zrumienią a ser rozpuści. Po tym czasie do każdej łódeczki wbij jajko. Piecz jeszcze kilka minut. Białko powinno być ścięte ale żółtko wciąż płynne.
Zobacz także: