Chilli con carne
Chili con carne możesz podać z makaronem, ryżem lub nachosami albo po prostu z chlebem. Na talerzu warto posypać startym żółtym serem, osobno podać kwaśną śmietanę.
Składniki
- 50 dag karkówki
- po 1 zielonej i czerwonej papryce
- po 1 zielonej i czerwonej papryczce chili
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 pęczek dymki
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 l warzywnego bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, kumin, słodka papryka
- natka kolendry do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać, cebulę posiekać, czosnek przetrzeć przez praskę. W dużym rondlu rozgrzać olej, mięso wkładać niedużymi partiami, zrumienić na dużym ogniu z cebulą i czosnkiem, pieprzem i słodką papryką.
2. Do rondla dodać pomidory z puszki (razem z sokiem), bulion i koncentrat pomidorowy. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez godzinę. Odsączyć na sicie fasolę i kukurydzę. Resztę warzyw umyć, papryki i chili oczyścić z nasion.
3. Dymkę pokroić w pierścienie, papryki w kawałki, papryczki chili w półplasterki. Po 40 minutach gotowania do mięsa dodać paprykę i chili. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać cebulę, fasolę i kukurydzę. Osolić, doprawić. Udekorować natką kolendry.
Zobacz także: