Ciasta bez pieczenia. Oto sprawdzone przepisy

Większość z nas lubi ciasta, nie wszyscy mają jednak możliwość korzystania z piekarnika. Podobnie wiele osób nie przepada za pieczeniem. Jest na to jednak sposób, a mianowicie przygotowanie ciast... bez konieczności ich pieczenia. Dzisiaj podzielę się z wami moimi propozycjami na różne słodkości.

Słodkości bez pieczenia? To możliwe!
Słodkości bez pieczenia? To możliwe!archiwum prywatne

Często przygotowujemy ciasta na spodzie kruchym albo biszkoptowym. Można jednak zastąpić go zwykłymi herbatnikami. Poniżej taki przepis z wykorzystaniem herbatników właśnie z masą na bazie kaszy manny.

"Kobieta z książkami". Aga Szynal - odcinek 1Interia.tv

Składniki

  • 1 l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 200 g masła
  • 1 szklanka kaszy manny
  • herbatniki

dekoracja

  • polewa czekoladowa (1 ½ tabliczki czekolady gorzkiej, trochę masła i mleka)

Opis przygotowania:

Mleko, cukier, kakao i masło przełożyć do garnka. Zagotować. Wsypać kaszę mannę. Podgrzewać cały czas mieszając (przez 2-3 minuty). Na dnie foremki ułożyć herbatniki (liczba paczek zależy od wielkości blaszki). Zalać gorącą masą i ułożyć drugą warstwę herbatników.

Polać zrobioną z powyższych proporcji polewą czekoladową lub użyć gotowej polewy ze sklepu. Odstawić do wystudzenia. Ciasto można jeść po mniej więcej 2 godzinach, jednak najlepiej smakuje na drugi dzień - gdy herbatniki zmiękną.

Takimi kulkami zachwycisz gości
Takimi kulkami zachwycisz gościarchiwum prywatne

Dla niektórych może to być zaskakujące, ale polecam wypróbowanie słodkości na bazie... gotowanej fasoli. Poniżej znajdziecie przepis.

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanej fasoli
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 garść migdałów
  • 1 łyżka kakao

Dekoracja

  • siekane migdały
  • kakao

Przygotowanie:

Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Gorącą fasolę zmiksować, wsypać czekoladę i cukier. Wymieszać z kakao i migdałami (lekko uprażone, następnie drobno posiekane). Utoczyć kulki. Połowę obtoczyć w kakao, drugą część w siekanych migdałach.

Taki piszinger w mig znika ze stołu
Taki piszinger w mig znika ze stołuarchiwum prywatne

Zwykle mam w domu wafle, andruty. W razie konieczności szybkiego przygotowania słodkości można przełożyć je masą czekoladowo-orzechową lub kajmakową. W taki sposób powstaje piszinger. Ci, którzy są bardziej wytrwali, mogą pokusić się o przygotowanie piszingera z własnoręczne wykonaną masą.

Składniki

  • 10 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 3 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g daktyli
  • 100 g moreli
  • 100 g rodzynek
  • 100 g fig
  • 200 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych
  • 600 g biszkoptów
  • 2 kieliszki rumu
  • 4 kwadratowe andruty

Przygotowanie:

Owoce sparzyć i odcedzić (powinny być suche), pokroić lub przepuścić przez maszynkę o grubych oczkach. Biszkopty zmielić w maszynce na najmniejszych oczkach lub zmiksować w robocie.

Z jajek i cukru utrzeć kogel-mogel. Cały czas miksując dodać masło, zagęścić mączką biszkoptową. Wrzucić owoce, dolać rum. Dokładnie wymieszać. Na andrucie rozprowadzić masę (warstwa powinna mieć 1,2 - 1,5 cm grubości). Przykryć drugim waflem. Przycisnąć, żeby się skleiło (przydatna jest duża deska lub kilka książek).

Jeśli myślimy o serniku, to najczęściej o takim, którego bazą jest masa serowa z twarogu i jajek. Przede wszystkim jednak upieczona na spodzie z ciasta. Pyszny sernik można  przygotować bez konieczności używania piekarnika. Poniżej przepis.

Składniki

  • 160 g herbatników maślanych
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g masła

Dekoracja

  • melisa cytrynowa

Masa serowa

  • 600 g sera białego
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki żelatyny

Mus

  • 1 mango
  • 1 galaretka cytrynowa

Przygotowanie:

Ciasteczka pokruszyć do miski. Rozgnieść drewnianym tłuczkiem do ziemniaków. Wsypać kakao i wymieszać. Wlać roztopione masło i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy (średnica 18-20 cm). Ubić. Schłodzić w lodówce.

Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Posłodzić, uperfumować ekstraktem waniliowym, wlać mleczko kokosowe i zmiksować. Dodać wystudzoną żelatynę (wcześniej rozpuścić ją w 1/3 szklanki wrzątku). Ponownie zmiksować i przelać na herbatnikowy spód w tortownicy. Wstawić do lodówki.

Z mango wyciąć pestkę. Owoc obrać, pokroić i wrzucić do blendera. Wlać tężejącą galaretkę (wcześniej rozpuścić ją w 300 ml wrzątku) i zmiksować. Przelać na schłodzony sernik. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować melisą cytrynową.

Na sam koniec przepis na szybkie do przygotowania batoniki oblane czekoladą.

Składniki

  • 8 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżka jagód goji
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • ½ tabliczki czekolady gorzkiej 70% kakao

Przygotowanie:

Wiórki wsypać do miski. Dodać zmielone siemię oraz imbir. Wlać ekstrakt waniliowy i syrop z agawy. Dorzucić jagody goji. Dodać olej kokosowy. Dokładnie wymieszać. Nałożyć na folię spożywczą i zawinąć tak, by powstało "cygaro". Schłodzić w zamrażarce (kilka godzin).

Pokroić w krążki. Usunąć folię. Zanurzyć w czekoladzie roztopionej w kąpieli wodnej. Ułożyć na kratce, by czekolada zastygła (pod kratką warto umieścić papier do pieczenia).

Jak sami widzicie przepisów na wykonanie ciast bez pieczenia nie brakuje. W szybki i prosty sposób możecie przygotować wykwintne desery, które będziecie mogli zaserwować gościom albo... zostawić dla siebie.