Ciasto francuskie na słodko i na słono. Na jakie przepisy warto postawić?
Dbam o to, by w lodówce zawsze mieć ciasto francuskie. Wykorzystując go można szybko i w prosty sposób przygotować różnego rodzaju potrawy oraz przekąski, a także desery. W wielu sytuacjach, kiedy niespodziewanie odwiedzali mnie znajomi, idealnie się ono sprawdzało. Dzisiaj chcę się z wami podzielić kilkoma przepisami.
Ciasto francuskie jest bardzo specyficzne i składa się z dwóch różnych rodzajów ciast. Jego przygotowanie jest czasochłonne, ale bez problemu można go obecnie kupić w większości sklepów spożywczych. Zawiera ono jednak sporo tłuszczu i dlatego nie powinno się go jeść zbyt często. Od czasu do czasu zdecydowanie warto postawić na ten produkt.
Może posłużyć na przykład do zrobienia pizzy. Zamiast ciasta drożdżowego zdecydowanie sprawdzi się to francuskie. Należy go użyć jako spodu do pizzy. Jeśli chodzi o dodatki, to wykorzystajcie te, które smakują wam najbardziej. Poniżej przepis.
Zobacz również: Ewa Wachowicz poleca proste dania z kilku składników
Przygotowanie:
Przecier przelać na patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić solą i pieprzem. Posłodzić, przyprawić oregano i bazylią. Wymieszać. Zredukować na małym ogniu.
Gotowe ciasto francuskie przełożyć na blachę piekarnikową, wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Posmarować sosem. Ułożyć dodatki - najpierw wędlinę, później warzywa. Posypać startym serem żółtym. Upiec na złoty kolor w temp. 200 st. C.
Zobacz również: Przepis na ciasto bananowe. Smaczne i proste
Czasem ze “zwykłej zupy" można stworzyć efektowne i smaczne danie. Wystarczy przygotować wcześniej grzybową albo cebulową i zapiec pod ciastem francuskim. Poniżej moja propozycja na pieczarkową.
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekać. Zeszklić w garnku na maśle. Dodać pokrojone pieczarki. Gdy zbrązowieją, zalać wywarem jarzynowym.
Papryczkę pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do garnka. Dodać cynamon. Przykryć i gotować przez 10 minut.
Zupę zaprawić śmietaną, jogurtem i sokiem z cytryny (śmietanę wymieszać z jogurtem i sokiem, zaprawić gorącym płynem i wlać do garnka). Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Z gotowego ciasta francuskiego wykroić krążki o średnicy większej o mniej więcej 2 cm niż średnica użytych kokilek.
Zupę przelać do kokilek. Każdą kokilkę przykryć ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec tak długo, aż ciasto będzie złociste. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Zobacz również: Ewa Wachowicz poleca przepisy na dania z grzybami
Mówiąc o cieście francuskim, głównie kojarzymy go z deserami. Nie bez powodu, ponieważ wykorzystujemy je głównie w przypadku słodkości. Poniżej przedstawiam moją propozycję na roster śliwkowy.
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwinąć i rozwałkować. Jeśli zacznie się lepić, podsypać mąką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować brzegi lub odkroić nadmiar ciasta i wykleić nim boki placka.
Pozbawione pestek śliwki przesmażyć na odrobinie zbrązowionego masła, dolać wino, posłodzić, dodać goździki i cynamon. Dokładnie wymieszać, po czym dusić tak długo, aż owoce zaczną pływać w gęstym syropie.
Śliwki odsączyć na łyżce cedzakowej i nałożyć na ciasto. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 25 minut.
Sos spod śliwek zredukować. Na talerzyku zrobić szlaczek z gęstego, śliwkowego syropu. Nałożyć kawałek ciasta.
Udekorować płatkami migdałów - uprażonymi na suchej patelni.
Z ciasta francuskiego, układając je odpowiednio, warstwami, można upiec ciasteczka. Potrzebne będą dwa ciasta. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 15 kwadratów tej samej wielkości. Ułożyć w trzech rzędach. Pierwszy rząd zostawić bez zmian, w dwóch kolejnych dużych kwadratach wyciąć mniejsze, tworząc "ramki“. Dwie z ramek nałożyć na siebie i ścisnąć brzegi. Następnie nałożyć je na pełny duży kwadrat i również docisnąć. Każdą część warto posmarować białkiem - ciasto będzie się lepiej kleić. Z resztą kwadratów i drugim ciastem francuskim postąpić podobnie. Z wykrojonych małych kwadratów skleić dwa kolejne ciastka - zrobić paski i przykleić do ciasteczek mocno dociskając. Można też ułatwić sobie całą pracę i - zamiast kwadratów - wyciąć otwory metalowym pierścieniem.
Ciastka przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 200 st. C przez 20-25 minut. Po upieczeniu dno każdego upieczonego ciastka "wbić do środka łyżką, aby było więcej miejsca na nadzienie.
Nadzienie może być wytrawne lub na słodko. Poniżej dwie propozycje.
Nadzienie słodkie, składniki:
Opis przygotowania:
Budyń ugotować na mleku. Pół szklanki mleka odlać, resztę zagotować, dodając cukier i masło. W zimnym mleku rozpuścić budyń. Dodać żółtko, dokładnie wymieszać. Dolać do garnka z ciepłym mlekiem. Wymieszać i wystudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania można dodać cukier puder do smaku.
Do ciasteczka nałożyć po łyżce budyniu. Na budyń dać borówki. Następnie bitą śmietanę i znowu borówki - tym razem po jednej, dla dekoracji. Ozdobić listkami mięty. Posypać cukrem pudrem.
Nadzienie wytrawne - pasta z bakłażana
Opis przygotowania:
Bakłażana owinąć w folię i upiec w piekarniku. Przekroić na pół, wydrążyć miąższ, przełożyć do miseczki i rozdrobnić widelcem. Wymieszać z pastą sezamową, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny i jogurtem. Przyprawić solą i pieprzem. Taką pastą napełnić ciasteczka z ciasta francuskiego.
Moi drodzy, jak już wspominałam, ciasto francuskie niejednokrotnie sprawdzało się, kiedy goście odwiedzali mnie bez zapowiedzi. Warto też jednak wykorzystać je, kiedy nie macie pomysłu na kolację albo przekąskę. Założę się, że któryś z przepisów na pewno przypadnie wam do gustu.