Reklama

Wysyp grzybów - oto różne odsłony potraw, jakie możecie z nich przygotować

Kiedy zbieram grzyby, a robię to, kiedy tylko mam czas, to zwykle po wypadzie do lasu często wracam z koszykiem pełnym grzybów. W pierwszej kolejności jednak przeglądam je i upewniam się, że są prawdziwe, to znaczy jadalne. Jeśli mam jakiekolwiek wątpliwości, od razu odrzucam podejrzany egzemplarz. Nie warto ryzykować. Jesienią właśnie mamy zwykle największy wysyp grzybów, więc warto wykorzystać je kulinarnie. Przepisów jest bez liku!

Segregacja, czyli jak wykorzystać duże, a jak małe grzyby

Po upewnieniu się, że wszystkie grzyby są jadalne, segreguję je w zależności od gatunku oraz wielkości. Małe grzybki doskonale nadają się na przykład do marynowania, duże zaś do suszenia. Jeśli mowa o suszeniu grzybów, to podpowiem, że jeśli akurat mam duże okazy prawdziwków, to odcinam kapelusze od nóżek i dopiero suszę. Zimą można wykorzystać je do różnych farszy: pierogów czy krokietów, ale też przyrządzić kapustę czy kaszę z grzybami. Natomiast suszone kapelusze prawdziwków idealnie nadają się do usmażenia w cieście. Przepis poniżej. 

Zobacz również: Sezon na grzyby czas start. Jak je kulinarnie wykorzystać?

Reklama

Składniki

  • kapelusze borowików suszonych
  • włoszczyzna do gotowania
  • masło klarowane do smażenia

Składniki Ciasto

  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 ml mleka
  • mąka ile zabierze (ok. 2 szklanek)

Opis przygotowania:

Grzyby namoczyć i ugotować z włoszczyzną. Wyłowić i osuszyć.

Jajka wybić do miski, posolić. Stopniowo wsypać mąkę i zmiksować.

W tak przygotowanym cieście obtoczyć grzyby i usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym maśle. Odsączyć i  podawać jeszcze ciepłe.

Zobacz również: Dania rodem z PRL-u. O jakich potrawach warto pamiętać?

Świeże grzyby - nic nie zastąpi ich smaku

Najsmaczniejsze są grzyby leśne, przyrządzone od razu po zebraniu lub kupieniu na bazarze. Naczelnymi pozycjami są: sos grzybowy oraz zupa. Poniżej wersja na sycącą zupę grzybową z dodatkiem swojskiej kiełbasy oraz boczku. Gwarantuję, że po jej zjedzeniu nie będziecie głodni! 

Składniki

  • 150 g boczku wędzonego
  • 100 g swojskiej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 300 g grzybów leśnych
  • 1½ l - bulionu wołowego
  • 200 ml śmietany
  • pieprz
  • 2 garście makaronu (np łazanki, strigoli lub inny)
  • natka pietruszki do dekoracji

Opis przygotowania:

Boczek pokroić w grubą kostkę, wrzucić do garnka i usmażyć. Dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i posiekaną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, wsypać i skarmelizować paprykę. Zalać gorącym bulionem. Po chwili dorzucić pokrojone grzyby, przykryć i gotować przez chwilę. Wrzucić makaron i gotować do miękkości. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Zabielić zahartowaną śmietaną. Zagotować. Na talerzu udekorować natką pietruszki.

Bardzo lubię też makaron z grzybami. W tym wypadku wykorzystuję dowolne grzyby leśne - można dodać różne rodzaje jednocześnie. Gwarantuję, że będzie bardzo smacznie!

Składniki

  • 350 g makaronu np. wstążki
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • 500 g leśnych grzybów
  • 4 suszone pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki - octu balsamicznego
  • 2 łyżki - miodu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki. Najlepsze będą prawdziwki, ale mogą też być inne leśne grzyby. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, dodać masło, roztopić.

Wrzucić grzyby, następnie pokrojone suszone pomidory. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażyć.

Dolać ocet balsamiczny i miód, przyprawić świeżą bazylią (jeśli używamy bazylii suszonej, należy dodać ją wcześniej - najlepiej razem z pomidorami).

Makaron ugotować al dente - w osolonym wrzątku, z odrobiną oliwy. Odcedzić, przełożyć na patelnię, wymieszać. Na talerz podawać z tartym parmezanem.

Zwykle na przełomie września i października mamy wysyp rydzów. Ci, którzy wybierają się na południe Polski, często zachęcani są w górskich restauracjach do skosztowania rydzów z patelni. Sami również jednak możecie przyrządzić taki posiłek.

Składniki

  • świeże kapelusze rydzów
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Opis przygotowania:

Grzyby dokładnie opłukać i osuszyć. Większe kapelusze pokroić na mniejsze kawałki. Na patelnie dać masło i wlać oliwę. Na podgrzanym tłuszczu ułożyć kapelusze grzybów blaszkami do góry. Smażyć ok 5 minut i następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno pokrojoną szalotkę. Po zeszkleniu cebuli doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki. Podawać jeszcze ciepłe, najlepiej na patelni.

Moi drodzy, zachęcam was do jedzenia grzybów, ponieważ wbrew wielu twierdzeniom zawierają one związki odżywcze. Dodatkowo, oczywiście w zależności od tego, na przygotowanie jakiej potrawy się zdecydujemy, nie muszą być zbyt kaloryczne. Z kolei spacer po lesie i zbieranie grzybów z całą rodziną to czysta przyjemność, do czego wszystkich zachęcam. Pamiętajcie jednak, by zawsze dwa razy upewnić się, że dany grzyb nie jest trujący.

Zobacz również: Delikatne i aromatyczne kopytka dyniowe. Posmakują każdemu!

 


Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: grzyby
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy