Reklama

Czekoladowy fondant

Składniki

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła + do posmarowania foremek
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka mąki + do posypania foremek
  • łyżka przyprawy do pierników
  • szczypta soli
  • oraz: cukier puder oraz np. gałka lodów waniliowych, owoce w syropie

Foremki wysmaruj dokładnie masłem i oprósz mąką. Piekarnik i blaszkę do pieczenia nagrzej do 200˚C. Czekoladę połam na kosteczki i rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce uważając, aby temp. nie była za wysoka i aby czekolada się nie zwarzyła). Wymieszaj na gładką masę.

Jajka wbij do miski, dodaj cukier i sól, krótko wymieszaj rózgą na jednolitą masę, nie ubijaj. Wsyp mąkę i przyprawę korzenną. Wymieszaj i połącz z roztopioną masą czekoladową. 

Masę wlej do przygotowanych foremek i wstaw na blaszkę do piekarnika. Piecz przez 8 minut. Następnie wyjmij z piekarnika, odczekaj 2 minuty i delikatnie wyłóż na talerzyki. Udekoruj cukrem pudrem lub owocami z syropu. 

Reklama

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy