Dania z grilla. Łosoś z dodatkami
Wszystkim zależy na gładkiej skórze i pięknym wyglądzie. Przykład potrawy, która zawiera odpowiednie składniki odżywcze, prezentuje dietetyk Alicja Kalińska.
Łosoś z pieczoną rzodkiewką i młodą cebulką to doskonały wybór na wspólne grillowanie. Te dwa warzywa to dobre źródło siarki, która jest potrzebna do prawidłowej budowy włosów i paznokci oraz zdrowej skóry. Łosoś z kolei pełen jest wysokowartościowych tłuszczów, również niezmiernie ważnych dla utrzymania prawidłowej struktury skóry. Ułatwia zatrzymywanie wody w skórze, co jest szczególnie istotne latem.
Jednak największą zaletą tej ryby są korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3, zwłaszcza eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Posiadają one zdolność wiązania i rozpuszczania kwasów nasyconych, dzięki czemu usprawniają oczyszczanie organizmu ze złogów. Ponadto kwasy omega-3, wbudowane w błony komórkowe naczyń krwionośnych, w swoim działaniu przypominają warstwy teflonu na patelni tzn. nie dopuszczają do przywierania cząsteczek różnych niepożądanych substancji (np. cholesterolu), zapobiegając powstawaniu złogów. To w znacznym stopniu usprawnia przemianę materii.
Dlatego łosoś jest szczególnie polecany osobom z podwyższonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Ze względu na bardzo niskie spożycie kwasów omega-3 w diecie Polaków, grill to doskonała okazja do przygotowania obfitujących w nie ryb i owoców morza.
Czas przygotowania: 35 minut
Poziom trudności: łatwe
Białko: 41,5g Tłuszcze: 42,5g Węglowodany: 13,2g Kaloryczność: 584kcal
GDA*- Białko: 83% Tłuszcze: 61% Węglowodany: 5 % Kaloryczność: 29%
Składniki:
- 200g fileta z łososia,
- 5 rzodkiewek przekrojonych na pół (75g),
- 1 młoda cebulka razem z zieloną częścią (20g),
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10g),
- ½ pomarańczy (75g),
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty lub bazylii (5g).
- szczypta soli, pieprzu, tymianku, rozmarynu.
Cebulkę pokroić na pióra, wymieszać z rzodkiewkami, oliwą, ziołami odrobiną soli i pieprzu. Łososia oprószyć solą oraz pieprzem, 1/2 pomarańczy pokroić w plastry, ułożyć na łososiu. Łososia z dodatkami piec w folii na grillu ok. 25 minut.
Dodatkowe wskazówki dotyczące grillowania:
- Unikaj dorzucania do paleniska gazet, kartonów, sztucznych podpałek - w czasie grillowania wydzielają się z nich niebezpieczne dla zdrowia substancje, które kumulują się w przygotowywanych potrawach.
- Mięsa należy grillować na tackach aluminiowych lub folii aluminiowej. Grillowanie bezpośrednio na ruszcie powoduje, że tłuszcz skapuje na żarzące się węgle i pali się, wydzielając toksyczne substancje.
- Unikaj gotowych mieszanek przypraw i sosów - zawierają wiele niepotrzebnych substancji (cukier, glutaminian sodu, konserwanty itp.)
- Stosuj naturalne zioła i przyprawy, sosy przygotowywać np. na bazie pomidorów lub jogurtu.
- Unikaj bułek przeznaczonych do grillowania, przygotowywania hamburgerów - jest w nich cała masa konserwantów i zero błonnika, który jest potrzebny dla organizmu. Zamiast nich warto sięgnąć po grahamki lub pełnoziarniste bułki, ale i z nimi nie należy przesadzać - co za dużo, to nie zdrowo.
- Nie zapominaj o dodatku warzyw do grillowanych mięs.
- Ogranicz lub wyeliminować spożycie alkoholu na rzecz wody.
- Nie sięgaj po soki i inne słodkie napoje. Lepiej przygotować wodę mineralną z kostkami lodu, sokiem z cytryny lub limonki i miętą.
Trafny wybór
- filety z piersi kurczaka lub indyka (bez skóry)
- ryby
- warzywa (np. cukinia, bakłażan, papryka itp.)
- szaszłyki z chudego mięsa i warzyw
Tego unikaj!
- tłusta karkówka - żeberka
- kiełbasy, kaszanki
- wszelkie wędliny, kiełbasy i mięsa oznaczone w sklepie jako "grillowe", "na grilla", "ogniskowe" - są one najczęściej nie najlepszej jakości
- duże ilości pieczywa
* % wskazanego dziennego spożycia (GDA) określonego dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal/dzień.
Przepis przygotowała, na bazie metodologii setpoint, dietetyk Alicja Kalińska - autorka i konsultantka publikacji oraz programów telewizyjnych nt. diety i żywienia. Tylko w ciągu ostatnich lat jej zespół pomógł 20 tys. klientów stracić łącznie ponad 50 ton tkanki tłuszczowej.