Domowe lody truskawkowe
Nic tak nie orzeźwia w upalny dzień jak porcja domowych lodów. Wypróbuj prosty przepis na domowe lody truskawkowe!
Sposób przygotowania:
1. Truskawki opłukać, usunąć szypułki (kilka z szypułkami można odłożyć do dekoracji).
2. Do blendera wlać jogurt, wsypać truskawki, dodać cukier. Zmiksować.
3. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać do niej jogurt z truskawkami, delikatnie wymieszać.
4. Masę przełożyć do zamykanego pojemnika (można też pojemnik przykryć folią spożywczą - dzięki temu lody nie wchłoną zapachów innych produktów) i wstawić do zamrażalnika na około 2-3 godziny. Co pół godziny masę lodową dokładnie wymieszać (w ten sposób pozbywa się kryształków lodu).
5. By łatwiej wyjąć lody z formy, można ją na chwilę wstawić do ciepłej wody. Lody podawać udekorowane truskawkami.
Zobacz także:
Taki puszysty krem z truskawek będzie smakować dzieciom!
Dla bardziej zaawansowanych kucharzy polecamy tort truskawkowy, który zachwyci wszystkich gości!