Reklama

Domowe lody truskawkowe

Nic tak nie orzeźwia w upalny dzień jak porcja domowych lodów. Wypróbuj prosty przepis na domowe lody truskawkowe!

Składniki

  • 1 szklanka śmietany kremówki 30-36 proc.
  • 40 dag jogurtu naturalnego
  • 50 dag świeżych truskawek
  • 6 łyżek cukru (lub według uznania)

Sposób przygotowania:

1. Truskawki opłukać, usunąć szypułki (kilka z szypułkami można odłożyć do dekoracji). 

2. Do blendera wlać jogurt, wsypać truskawki, dodać cukier. Zmiksować. 

3. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać do niej jogurt z truskawkami, delikatnie wymieszać. 

4. Masę przełożyć do zamykanego pojemnika (można też pojemnik przykryć folią spożywczą - dzięki temu lody nie wchłoną zapachów innych produktów) i wstawić do zamrażalnika na około 2-3 godziny. Co pół godziny masę lodową dokładnie wymieszać (w ten sposób pozbywa się kryształków lodu). 

Reklama

5. By łatwiej wyjąć lody z formy, można ją na chwilę wstawić do ciepłej wody. Lody podawać udekorowane truskawkami.

Zobacz także:

Taki puszysty krem z truskawek będzie smakować dzieciom!

Dla bardziej zaawansowanych kucharzy polecamy tort truskawkowy, który zachwyci wszystkich gości!

Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: domowe lody | truskawki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy