Domowe lody truskawkowe

Aktualizacja

Nic tak nie orzeźwia w upalny dzień jak porcja domowych lodów. Wypróbuj prosty przepis na domowe lody truskawkowe!

Domowe lody truskawkowe są proste w przygotowaniu a ich smak zachwyci wszystkich domowników
Domowe lody truskawkowe są proste w przygotowaniu a ich smak zachwyci wszystkich domowników123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 szklanka śmietany kremówki 30-36 proc.
  • 40 dag jogurtu naturalnego
  • 50 dag świeżych truskawek
  • 6 łyżek cukru (lub według uznania)

Sposób przygotowania:

1. Truskawki opłukać, usunąć szypułki (kilka z szypułkami można odłożyć do dekoracji).

2. Do blendera wlać jogurt, wsypać truskawki, dodać cukier. Zmiksować.

3. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać do niej jogurt z truskawkami, delikatnie wymieszać.

4. Masę przełożyć do zamykanego pojemnika (można też pojemnik przykryć folią spożywczą - dzięki temu lody nie wchłoną zapachów innych produktów) i wstawić do zamrażalnika na około 2-3 godziny. Co pół godziny masę lodową dokładnie wymieszać (w ten sposób pozbywa się kryształków lodu).

5. By łatwiej wyjąć lody z formy, można ją na chwilę wstawić do ciepłej wody. Lody podawać udekorowane truskawkami.

Zobacz także:

Taki puszysty krem z truskawek będzie smakować dzieciom!

Dla bardziej zaawansowanych kucharzy polecamy tort truskawkowy, który zachwyci wszystkich gości!

"Ewa Gotuje": Ciasto cynamonowePolsat