Reklama

Reklama

Drożdżowy rulon z makowym nadzieniem

Delikatne, zawijane ciasto, a do tego filiżanka aromatycznego napoju... Oto sprawdzony przepis na idealny początek dnia.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • sól
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • gotowa masa makowa

Sposób przygotowania:

1. Do letniego mleka wsyp cukier i rozkruszone drożdże. Wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiej. Dodaj szczyptę soli, cukier wanilinowy, jajka i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj, pod koniec dodając rozpuszczone, wystudzone masło. Gdy ciasto będzie odchodzić od ręki, przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

2. Ciasto rozwałkuj na prostokątny placek. Wyłóż masę makową. Zwiń jak roladę, zawijając końce ciasta pod spód. Struclę owiń pergaminem, pozostawiając 3-4 cm na wyrośnięcie ciasta. Ułóż ją na blaszce. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 35 minut. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy