Drożdżowy rulon z makowym nadzieniem
Delikatne, zawijane ciasto, a do tego filiżanka aromatycznego napoju... Oto sprawdzony przepis na idealny początek dnia.
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- sól
- 80 g rozpuszczonego masła
- 1/2 szklanki cukru
- gotowa masa makowa
Sposób przygotowania:
1. Do letniego mleka wsyp cukier i rozkruszone drożdże. Wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiej. Dodaj szczyptę soli, cukier wanilinowy, jajka i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj, pod koniec dodając rozpuszczone, wystudzone masło. Gdy ciasto będzie odchodzić od ręki, przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Ciasto rozwałkuj na prostokątny placek. Wyłóż masę makową. Zwiń jak roladę, zawijając końce ciasta pod spód. Struclę owiń pergaminem, pozostawiając 3-4 cm na wyrośnięcie ciasta. Ułóż ją na blaszce. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 35 minut. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.
Zobacz także: