Kolacje, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Co przygotować wieczorem?
Nierzadko mówi się, że jedzenie najbardziej smakuje wieczorem. Warto jednak mieć na uwadze fakt, że kolacja nie powinna być zbyt kaloryczna, ponieważ ciężki posiłek może negatywnie wpłynąć na naszą wagę i samopoczucie. Najlepiej jest stawiać więc na lekkie potrawy. Co jeść po zmroku, by później nie mieć wyrzutów sumienia?
![Ewa Wachowicz](https://i.iplsc.com/000KJMHRK1IGTQ8V-C322-F4.webp)
Spis treści:
Kluczem jest umiar i odpowiedni wybór składników. Podpowiem, jakie dania wybierać na kolację, aby zaspokoiły głód, a jednocześnie nie sprawiły, że poczujemy się ociężali.
Tatar z dorsza i awokado
![Ewa Wachowicz](https://i.iplsc.com/000KJMI042YL78HS-C322-F4.webp)
Składniki:
- 300 g świeżego fileta z dorsza bez skóry,
- 1 awokado,
- sok z cytryny,
- sól,
- pieprz biały,
- 1 szalotka,
- pęczek szczypiorku,
- 1 łyżka oleju z pestek winogron,
- 2 owoce kaparowca,
- dekoracja: listki amarantusa, kiełki groszku cukrowego, cząstki cytryny, owoce kaparowca.
Przygotowanie:
- Rybę drobno pokroić, przełożyć do miseczki.
- Dodać sok z cytryny, posolić i przyprawić świeżo zmielonym, białym pieprzem.
- Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Z awokado usunąć pestkę (owoc naciąć wzdłuż nasiona, połówki przekręcić, w pestkę wbić nóż i wyjąć).
- Miąższ wydobyć za pomocą łyżki, pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki i od razu skropić sokiem z cytryny.
- Dorzucić posiekaną szalotkę i szczypiorek.
- Posolić, wlać olej z pestek winogron.
- Dodać posiekane owoce kaparowca i wymieszać.
- Na talerzu ułożyć pierścień.
- Nałożyć trochę awokado, lekko docisnąć.
- Dodać rybę, również docisnąć.
- Pierścień usunąć. Udekorować listkami amarantusa, kiełkami groszku cukrowego i owocem kaparowca.
- Podawać z cząstką cytryny.
Lekkie danie z indyka z makaronem razowym
![Lekkie danie z indyka z makaronem razowym](https://i.iplsc.com/000KJMI18PVATAWQ-C322-F4.webp)
Składniki:
- 500 g spaghetti razowego,
- 1 pierś z indyka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g pomidorów z puszki,
- 300 g mascarpone,
- sól,
- pieprz,
- suszone oregano,
- suszona bazylia,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- oliwa do smażenia,
- do dekoracji: świeża bazylia.
Opis przygotowania:
- Pierś z indyka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, oprószyć oregano i bazylią.
- Przyprawy wetrzeć w mięso. Podsmażyć na patelni na rozgrzanej oliwie.
- Dodać posiekaną cebulę, następnie czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażyć.
- Pomidory pokroić i przełożyć na patelnię.
- Całość dusić przez ok. 5 minut, aż do uzyskania sosu.
- Zagęścić serkiem mascarpone.
- Dodać sok z cytryny.
- Przemieszać.
- Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.
- Odcedzić i przełożyć na patelnię.
- Wymieszać i nakładać na głębokie talerze.
- Udekorować listkami bazylii.
Sałatka Olivier
![Sałatka Olivier](https://i.iplsc.com/000KJMI5R37Q26MO-C125-F4.webp)
Składniki:
- 2 marchewki,
- 2 ziemniaki sałatkowe,
- 4 ogórki kiszone,
- ½ szklanki groszku zielonego (mrożonego lub z puszki),
- 1 łyżka kaparów w zalewie,
- 200 g szynki konserwowej,
- 4 białka na twardo.
Sos:
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki śmietany,
- 1 łyżka musztardy.
Zdobienie:
- jajka przepiórcze na twardo,
- natka pietruszki.
Opis przygotowania:
- Warzywa umyć, obrać i ugotować do miękkości.
- Następnie odcedzić, wystudzić i pokroić w kostkę.
- Ogórki, szynkę oraz białka (żółtka odłożyć do sosu) też pokroić w kostkę.
- Przełożyć do miski.
- Odcedzić i dodać groszek konserwowy (surowy trzeba najpierw ugotować, następnie odcedzić i wystudzić).
- Dorzucić odcedzone kapary.
- Żółtka przetrzeć przez drobne sitko.
- Dodać majonez, śmietanę i musztardę.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Wymieszać i połączyć z sałatką.
- Odstawić, by się przegryzło.
- Podawać na talerzu (można użyć metalowego pierścienia).
- Udekorować jajkami przepiórczymi i natką pietruszki.
Polecamy również: Ewa Wachowicz poleca przepisy na ryby morskie
Naleśniki w oryginalnej formie
![Naleśnikowy twist](https://i.iplsc.com/000KJMIB0KVPXISG-C322-F4.webp)
Składniki:
- kilka naleśników,
- 2 cukinie,
- 4 papryki czerwone,
- 400 g sera żółtego,
- 100 g masła,
- oliwa do pieczenia papryki,
- sól,
- oregano suszone,
- rukola i oliwa do dekoracji.
Opis przygotowania:
- Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, skropić oliwą, włożyć do foliowego rękawa i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut (temp. 180 st. C).
- Wystudzić i obrać ze skórki.
- Cukinię pokroić wzdłuż w dość cienkie, możliwie jak najdłuższe paski szerokości naczynia do zapiekania.
- Naleśniki oraz ser żółty również pokroić w paski.
- Złożyć zapiekankę. Okrągłą foremkę wysmarować masłem. Do brzegu przykleić paski naleśników.
- Posmarować roztopionym masłem i przykleić paski cukinii.
- Do cukinii przykleić ser, do sera naleśniki.
- Posmarować masłem i powtórzyć wszystkie czynności, przy czym bliżej środka naczynia zastąpić cukinię plastrami upieczonej papryki.
- Na wierzch dać wiórki masła.
- Przyprawić solą i suszonym oregano.
- Wstawić do piekarnika i piec przez ½ godziny w temp. 180 st. C.
- Przed podaniem udekorować rukolą i skropić oliwą.
Polecamy również: Prosta zupa była hitem PRL. Zapomniany przepis wraca do łask
Przygotowując kolację, stawiajmy na zdrowe, lekkie dania, które dostarczą organizmowi niezbędnych składników odżywczych, a jednocześnie nie obciążą żołądka. Pamiętajmy, że chodzi o umiar i świadome podejście do jedzenia, które pozwala cieszyć się posiłkiem bez wyrzutów sumienia.