Kolacje, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Co przygotować wieczorem?

Nierzadko mówi się, że jedzenie najbardziej smakuje wieczorem. Warto jednak mieć na uwadze fakt, że kolacja nie powinna być zbyt kaloryczna, ponieważ ciężki posiłek może negatywnie wpłynąć na naszą wagę i samopoczucie. Najlepiej jest stawiać więc na lekkie potrawy. Co jeść po zmroku, by później nie mieć wyrzutów sumienia?

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczarchiwum prywatne

Kluczem jest umiar i odpowiedni wybór składników. Podpowiem, jakie dania wybierać na kolację, aby zaspokoiły głód, a jednocześnie nie sprawiły, że poczujemy się ociężali.

Tatar z dorsza i awokado

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczarchiwum prywatne

Składniki:

  • 300 g świeżego fileta z dorsza bez skóry,
  • 1 awokado,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz biały,
  • 1 szalotka,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron,
  • 2 owoce kaparowca,
  • dekoracja: listki amarantusa, kiełki groszku cukrowego, cząstki cytryny, owoce kaparowca.

Przygotowanie:

  1. Rybę drobno pokroić, przełożyć do miseczki. 
  2. Dodać sok z cytryny, posolić i przyprawić świeżo zmielonym, białym pieprzem. 
  3. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.
  4. Z awokado usunąć pestkę (owoc naciąć wzdłuż nasiona, połówki przekręcić, w pestkę wbić nóż i wyjąć). 
  5. Miąższ wydobyć za pomocą łyżki, pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki i od razu skropić sokiem z cytryny. 
  6. Dorzucić posiekaną szalotkę i szczypiorek. 
  7. Posolić, wlać olej z pestek winogron. 
  8. Dodać posiekane owoce kaparowca i wymieszać.
  9. Na talerzu ułożyć pierścień. 
  10. Nałożyć trochę awokado, lekko docisnąć. 
  11. Dodać rybę, również docisnąć. 
  12. Pierścień usunąć. Udekorować listkami amarantusa, kiełkami groszku cukrowego i owocem kaparowca. 
  13. Podawać z cząstką cytryny.

Lekkie danie z indyka z makaronem razowym

Lekkie danie z indyka z makaronem razowym
Lekkie danie z indyka z makaronem razowymarchiwum prywatne

Składniki:

  • 500 g spaghetti razowego,
  • 1 pierś z indyka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g pomidorów z puszki,
  • 300 g mascarpone,
  • sól,
  • pieprz,
  • suszone oregano,
  • suszona bazylia,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • oliwa do smażenia,
  • do dekoracji: świeża bazylia.

Opis przygotowania:

  1. Pierś z indyka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, oprószyć oregano i bazylią.
  2. Przyprawy wetrzeć w mięso. Podsmażyć na patelni na rozgrzanej oliwie.
  3. Dodać posiekaną cebulę, następnie czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażyć. 
  4. Pomidory pokroić i przełożyć na patelnię. 
  5. Całość dusić przez ok. 5 minut, aż do uzyskania sosu.
  6. Zagęścić serkiem mascarpone. 
  7. Dodać sok z cytryny. 
  8. Przemieszać.
  9. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. 
  10. Odcedzić i przełożyć na patelnię.
  11. Wymieszać i nakładać na głębokie talerze. 
  12. Udekorować listkami bazylii.

Sałatka Olivier

Sałatka Olivier
Sałatka Olivierarchiwum prywatne

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 2 ziemniaki sałatkowe,
  • 4 ogórki kiszone,
  • ½ szklanki groszku zielonego (mrożonego lub z puszki),
  • 1 łyżka kaparów w zalewie,
  • 200 g szynki konserwowej,
  • 4 białka na twardo.

Sos:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 łyżka musztardy.

Zdobienie:

  • jajka przepiórcze na twardo,
  • natka pietruszki.

Opis przygotowania:

  1. Warzywa umyć, obrać i ugotować do miękkości.
  2.  Następnie odcedzić, wystudzić i pokroić w kostkę. 
  3. Ogórki, szynkę oraz białka (żółtka odłożyć do sosu) też pokroić w kostkę. 
  4. Przełożyć do miski. 
  5. Odcedzić i dodać groszek konserwowy (surowy trzeba najpierw ugotować, następnie odcedzić i wystudzić). 
  6. Dorzucić odcedzone kapary.
  7. Żółtka przetrzeć przez drobne sitko. 
  8. Dodać majonez, śmietanę i musztardę. 
  9. Przyprawić solą i pieprzem. 
  10. Wymieszać i połączyć z sałatką. 
  11. Odstawić, by się przegryzło.
  12. Podawać na talerzu (można użyć metalowego pierścienia). 
  13. Udekorować jajkami przepiórczymi i natką pietruszki.

Naleśniki w oryginalnej formie

Naleśnikowy twist
Naleśnikowy twistarchiwum prywatne

Składniki:

  • kilka naleśników,
  • 2 cukinie,
  • 4 papryki czerwone,
  • 400 g sera żółtego,
  • 100 g masła,
  • oliwa do pieczenia papryki,
  • sól,
  • oregano suszone,
  • rukola i oliwa do dekoracji.

Opis przygotowania:

  1. Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, skropić oliwą, włożyć do foliowego rękawa i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut (temp. 180 st. C). 
  2. Wystudzić i obrać ze skórki.
  3. Cukinię pokroić wzdłuż w dość cienkie, możliwie jak najdłuższe paski szerokości naczynia do zapiekania. 
  4. Naleśniki oraz ser żółty również pokroić w paski.
  5. Złożyć zapiekankę. Okrągłą foremkę wysmarować masłem. Do brzegu przykleić paski naleśników. 
  6. Posmarować roztopionym masłem i przykleić paski cukinii. 
  7. Do cukinii przykleić ser, do sera naleśniki. 
  8. Posmarować masłem i powtórzyć wszystkie czynności, przy czym bliżej środka naczynia zastąpić cukinię plastrami upieczonej papryki. 
  9. Na wierzch dać wiórki masła. 
  10. Przyprawić solą i suszonym oregano.
  11. Wstawić do piekarnika i piec przez ½ godziny w temp. 180 st. C.
  12. Przed podaniem udekorować rukolą i skropić oliwą.

Przygotowując kolację, stawiajmy na zdrowe, lekkie dania, które dostarczą organizmowi niezbędnych składników odżywczych, a jednocześnie nie obciążą żołądka. Pamiętajmy, że chodzi o umiar i świadome podejście do jedzenia, które pozwala cieszyć się posiłkiem bez wyrzutów sumienia.

"Ewa gotuje": Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimnoPolsat