Kolacje, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Co przygotować wieczorem?

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczarchiwum prywatne

Tatar z dorsza i awokado

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczarchiwum prywatne
  • 300 g świeżego fileta z dorsza bez skóry,
  • 1 awokado,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz biały,
  • 1 szalotka,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron,
  • 2 owoce kaparowca,
  • dekoracja: listki amarantusa, kiełki groszku cukrowego, cząstki cytryny, owoce kaparowca.
  1. Rybę drobno pokroić, przełożyć do miseczki. 
  2. Dodać sok z cytryny, posolić i przyprawić świeżo zmielonym, białym pieprzem. 
  3. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.
  4. Z awokado usunąć pestkę (owoc naciąć wzdłuż nasiona, połówki przekręcić, w pestkę wbić nóż i wyjąć). 
  5. Miąższ wydobyć za pomocą łyżki, pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki i od razu skropić sokiem z cytryny. 
  6. Dorzucić posiekaną szalotkę i szczypiorek. 
  7. Posolić, wlać olej z pestek winogron. 
  8. Dodać posiekane owoce kaparowca i wymieszać.
  9. Na talerzu ułożyć pierścień. 
  10. Nałożyć trochę awokado, lekko docisnąć. 
  11. Dodać rybę, również docisnąć. 
  12. Pierścień usunąć. Udekorować listkami amarantusa, kiełkami groszku cukrowego i owocem kaparowca. 
  13. Podawać z cząstką cytryny.

Lekkie danie z indyka z makaronem razowym

Lekkie danie z indyka z makaronem razowym
Lekkie danie z indyka z makaronem razowymarchiwum prywatne
  • 500 g spaghetti razowego,
  • 1 pierś z indyka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g pomidorów z puszki,
  • 300 g mascarpone,
  • sól,
  • pieprz,
  • suszone oregano,
  • suszona bazylia,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • oliwa do smażenia,
  • do dekoracji: świeża bazylia.
  1. Pierś z indyka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, oprószyć oregano i bazylią.
  2. Przyprawy wetrzeć w mięso. Podsmażyć na patelni na rozgrzanej oliwie.
  3. Dodać posiekaną cebulę, następnie czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażyć. 
  4. Pomidory pokroić i przełożyć na patelnię. 
  5. Całość dusić przez ok. 5 minut, aż do uzyskania sosu.
  6. Zagęścić serkiem mascarpone. 
  7. Dodać sok z cytryny. 
  8. Przemieszać.
  9. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. 
  10. Odcedzić i przełożyć na patelnię.
  11. Wymieszać i nakładać na głębokie talerze. 
  12. Udekorować listkami bazylii.

Sałatka Olivier

Sałatka Olivier
Sałatka Olivierarchiwum prywatne
  • 2 marchewki,
  • 2 ziemniaki sałatkowe,
  • 4 ogórki kiszone,
  • ½ szklanki groszku zielonego (mrożonego lub z puszki),
  • 1 łyżka kaparów w zalewie,
  • 200 g szynki konserwowej,
  • 4 białka na twardo.
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 łyżka musztardy.
  • jajka przepiórcze na twardo,
  • natka pietruszki.
  1. Warzywa umyć, obrać i ugotować do miękkości.
  2.  Następnie odcedzić, wystudzić i pokroić w kostkę. 
  3. Ogórki, szynkę oraz białka (żółtka odłożyć do sosu) też pokroić w kostkę. 
  4. Przełożyć do miski. 
  5. Odcedzić i dodać groszek konserwowy (surowy trzeba najpierw ugotować, następnie odcedzić i wystudzić). 
  6. Dorzucić odcedzone kapary.
  7. Żółtka przetrzeć przez drobne sitko. 
  8. Dodać majonez, śmietanę i musztardę. 
  9. Przyprawić solą i pieprzem. 
  10. Wymieszać i połączyć z sałatką. 
  11. Odstawić, by się przegryzło.
  12. Podawać na talerzu (można użyć metalowego pierścienia). 
  13. Udekorować jajkami przepiórczymi i natką pietruszki.

Naleśniki w oryginalnej formie

Naleśnikowy twist
Naleśnikowy twistarchiwum prywatne
  • kilka naleśników,
  • 2 cukinie,
  • 4 papryki czerwone,
  • 400 g sera żółtego,
  • 100 g masła,
  • oliwa do pieczenia papryki,
  • sól,
  • oregano suszone,
  • rukola i oliwa do dekoracji.
  1. Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, skropić oliwą, włożyć do foliowego rękawa i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut (temp. 180 st. C). 
  2. Wystudzić i obrać ze skórki.
  3. Cukinię pokroić wzdłuż w dość cienkie, możliwie jak najdłuższe paski szerokości naczynia do zapiekania. 
  4. Naleśniki oraz ser żółty również pokroić w paski.
  5. Złożyć zapiekankę. Okrągłą foremkę wysmarować masłem. Do brzegu przykleić paski naleśników. 
  6. Posmarować roztopionym masłem i przykleić paski cukinii. 
  7. Do cukinii przykleić ser, do sera naleśniki. 
  8. Posmarować masłem i powtórzyć wszystkie czynności, przy czym bliżej środka naczynia zastąpić cukinię plastrami upieczonej papryki. 
  9. Na wierzch dać wiórki masła. 
  10. Przyprawić solą i suszonym oregano.
  11. Wstawić do piekarnika i piec przez ½ godziny w temp. 180 st. C.
  12. Przed podaniem udekorować rukolą i skropić oliwą.
"Ewa gotuje": Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimnoPolsatPolsat