Reklama

Reklama

Fasolowy kociołek

Można przygotować szybszą wersję tej potrawy: kiełbasę i mięso pokrój i ugotuj, a na koniec dodaj fasolę z puszki. Ale fasola długo duszona jest o wiele lepsza!

Składniki

  • po 15 dag suchej fasoli białej, czerwonej i czarnej
  • 1 kg wołowiny
  • 75 dag kiełbasy czosnkowej
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 3 plastry słoniny
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • sól, pieprz
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

Przygotowanie:

Namoczyć fasolę na noc w wodzie. Następnego dnia wodę odlać, fasolę przepłukać, przełożyć do dużego garnka, gotować aż zmięknie. Boczek i słoninę pokroić w kostkę, stopić na patelni, dodać obraną, posiekaną cebulę i czosnek, lekko podsmażyć. Wołowinę umyć.

Do garnka z fasolą włożyć mięso i kiełbasę (w całości). Dodać podsmażony boczek, słoninę, cebulę i czosnek. Wsypać sól, pieprz, liście laurowe i suszone zioła. Gotować na małym ogniu aż mięso stanie się miękkie. Pod koniec gotowania dodać pokrojone pomidory wraz z zalewą . Pogotować razem 5 min. Wyjąć z garnka wołowinę i kiełbasę. Pokroić mięso w kostkę, kiełbasę w plasterki, wrzucić do garnka. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.

Reklama

Zobacz także:



Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy