Fasolowy kociołek
Można przygotować szybszą wersję tej potrawy: kiełbasę i mięso pokrój i ugotuj, a na koniec dodaj fasolę z puszki. Ale fasola długo duszona jest o wiele lepsza!

Składniki
- po 15 dag suchej fasoli białej, czerwonej i czarnej
- 1 kg wołowiny
- 75 dag kiełbasy czosnkowej
- 20 dag wędzonego boczku
- 3 plastry słoniny
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów
- sól, pieprz
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Namoczyć fasolę na noc w wodzie. Następnego dnia wodę odlać, fasolę przepłukać, przełożyć do dużego garnka, gotować aż zmięknie. Boczek i słoninę pokroić w kostkę, stopić na patelni, dodać obraną, posiekaną cebulę i czosnek, lekko podsmażyć. Wołowinę umyć.
Do garnka z fasolą włożyć mięso i kiełbasę (w całości). Dodać podsmażony boczek, słoninę, cebulę i czosnek. Wsypać sól, pieprz, liście laurowe i suszone zioła. Gotować na małym ogniu aż mięso stanie się miękkie. Pod koniec gotowania dodać pokrojone pomidory wraz z zalewą . Pogotować razem 5 min. Wyjąć z garnka wołowinę i kiełbasę. Pokroić mięso w kostkę, kiełbasę w plasterki, wrzucić do garnka. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
Zobacz także: