Gulasz po hiszpańsku
Rozgrzewający, aromatyczny gulasz z wołowiną.
Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokroić, zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną na kawałki paprykę. Po 5 min dodać pokrojone pomidor i marchew i przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Mięso pokroić w niedużą kostkę, wrzucić do smażących się warzyw, zrumienić.
3. Wlać wino, dodać sól, pieprz, liście laurowe i posiekaną natkę.
4. Gdy wino częściowo odparuje, zalać potrawę wodą, tak aby przykryła wszystkie składniki. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień, dusić pod przykryciem do miękkości mięsa (około 60 minut).
5. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w dość duże kawałki. Wrzucić do gulaszu, gdy mięso będzie miękkie, gotować jeszcze około 20 minut.
Zobacz także: