Halibut z ryżem i sałatką
Składniki
- 4 dzwonka halibuta (lub innej morskiej ryby)
- 2 łyżki gorczycy
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 3 łyżki syropu klonowego
- 2-3 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 1 pęczek kolendry
- sól
- olej
dodatkowe
- 2 woreczki ryżu
- duża szczypta kurkumy
- dwie garści sałaty
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
Przygotowanie:
1. Posiekaj czosnek, papryczkę chili i kolendrę. Ziarna gorczycy rozetrzyj na pył w moździerzu. Wszystkie składniki połącz z syropem klonowym, sosem Worcestershire, oliwą, mielonym kminem oraz szczyptą soli.
2. W marynacie obtocz rybę. Odstaw na 15 minut. Rozgrzej na patelni olej i usmaż rybę (po ok. 5-7 minut z każdej strony).
3. Ugotuj ryż z dodatkiem kurkumy. Umyj warzywa. Porwij sałatę, pomidorki przekrój na pół, cebulę posiekaj. Podawaj gorącą rybę z ryżem i sałatą.
Zobacz także: