Jabłka w cieście biszkoptowym
Puszyste ciasto, przełamane owocową nutą. Świetne do poobiedniej kawy.

Składniki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka gorącej wody
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 winne jabłka
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Jajka rozbij, żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na puch, pod koniec ubijania wlej gorącą wodę. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj ją z masą żółtkową. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj łyżką.
2. Tortownicę o śr. 24 cm posmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Przelej do niej ciasto. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki (ewentualnie oprósz je cynamonem). Ułóż je na cieście, lekko wciskając. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. Piecz przez 25-30 minut. Odstaw do wystudzenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Zobacz także: