Reklama

Jabłka w cieście biszkoptowym

Puszyste ciasto, przełamane owocową nutą. Świetne do poobiedniej kawy.

Składniki

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 winne jabłka
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. Jajka rozbij, żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na puch, pod koniec ubijania wlej gorącą wodę. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj ją z masą żółtkową. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj łyżką. 

2. Tortownicę o śr. 24 cm posmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Przelej do niej ciasto. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki (ewentualnie oprósz je cynamonem). Ułóż je na cieście, lekko wciskając. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. Piecz przez 25-30 minut. Odstaw do wystudzenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. 

Reklama

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy