Reklama

W Japonii zajadają się nim na śniadanie. Chleb z Hokkaido upieczesz w domu

Jednym z najpopularniejszych produktów na śniadanie w Japonii jest chleb. Lubią go zarówno dorośli, jak i dzieci. Jednak japoński chleb nie przypomina tego z europejskich półek sklepowych. Chlebek Hokkaido jest delikatny, puszysty i smakuje wyjątkowo. Zdradzamy przepis na ten przysmak

Skąd chleb w Japonii?

Podstawę posiłku w Japonii stanowił ryż, ponieważ warunki w Kraju Kwitnącej Wiśni sprzyjały jego uprawie. Z kolei trudno było siać i uprawiać zboża. Pierwszy chleb pojawił się w Japonii wraz z portugalskimi misjonarzami, lecz nie zyskał uznania. Niedługo później kraj zamknął swoje granice dla obcych i przez kilka wieków pozostawał odizolowany. Z tego powodu chleb ponownie zawitał do Japonii dopiero po ponownym jej otwarciu się na świat zewnętrzny. W tym okresie wzorowano się na Zachodzie i chętnie przyjmowano elementy kultury zza morza. 

W późniejszym okres chleb zaczął zyskiwać na znaczeniu na terenie Kraju Kwitnącej Wiśni. Wynikało to z ubóstwa w trakcie amerykańskiej okupacji. Amerykanie zapewniali pomoc humanitarną, której ważnym elementem były podstawowe produkty do wyrobu chleba - zboże i mleko w proszku. Chleb stał się podstawowym posiłkiem w szkołach. Jednak japoński chleb szybko zaczął różnić się od pierwowzoru, ponieważ był miększy i słodszy. Stanowił bardziej przekąskę, niż jakiekolwiek danie. Z tego powodu dodawano do niego cukier, słodką pastę z fasoli azuki lub marynowane kwiaty wiśni. Obecnie jest to jedna z najczęściej wybieranych opcji śniadaniowych. Szczególnie lubią go osoby starsze. Miękkie, słodkie pieczywo jest łatwiejsze do pogryzienia i przełknięcia.

Reklama


Przepis na japoński chleb mleczny z Hokkaido


Chleb z Hokkaido przypomina swoją strukturą mleczne bułki śniadaniowe lub chleb tostowy. Jest puszysty, napowietrzony i delikatny. Przygotowuje się go na bazie zasmażki wodnej o nazwie tangzhong. Do jej zrobienia potrzebne jest 60 g wody, 60 g mleka oraz 24 g mąki tortowej. Należy w rondelku wymieszać składniki i zagotować aż utworzą masę o konsystencji budyniu. 

Japoński chleba mleczny - składniki: 

  • zasmażka wodna tangzhong
  • 120 g mleka min. 3,2%
  • 7 g suchych drożdży
  • 30 g cukru + 1 łyżeczka do zaczynu drożdżowego
  • 15 g mleka w proszku
  • 1 jajko
  • 350 g mąki pszennej tortowej (wysokobiałkowej)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 60 g miękkiego masła

Japoński chleb mleczny - przygotowanie ciasta:

  1. Łączymy w misce przesianą przez sitko mąkę z cukrem, drożdżami i solą. Do suchych produktów dodajemy jajko, mleko i masło, a następnie całość mieszamy na jednolitą masę. W trakci wyrabiania dodajemy małymi porcjami zasmażkę wodną tangzhong. Ciasto na japoński chleb wyrabiamy przez kilka minut, a później przyrywamy folio spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 90 minut.
  2. Po wyrośnięciu ciasto należy zagnieść od góry i podzielić na sześć jednakowych części. Z każdego kawałka formujemy wałek, który rozwałkowujemy na prostokąt 20x13 cm i składamy dłuższymi brzegami do środka. Poskładane ciasto zwijamy w ślimaczka, a czynnoś powtarzamy z każdym wcześniej wydzielonym kawałkiem. Następnie wkładamy trzy lub sześć przygotowanych ślimaczków obok siebie (w zależności od długości blachy) w rynienkowej blaszce. Przed włożeniem ciasta należy wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Japoński chleb odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  3. Gotowy chlebek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Czas pieczenia to ok. 30 minut. Przed rozpoczęciem można posmarować wierzch japońskiego chlebka roztrzepanym jajkiem z łyżeczką mleka. Dzięki temu uzyska on w trakcie pieczenia złocisty kolor. 



***

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: chleb
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy