Reklama

Jarskie kotlety i placki

Nawet jeśli nie jesteś wegetarianinem kilka razy w tygodniu warto postawić na bezmięsny obiad. Te dania posmakują każdemu!

Ziemniaczane kotlety z pomidorami

Skład na 4 porcje: 600 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, 2 jajka, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 1,5 szklanki mąki pszennej i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 3-4 pomidory, 1 większa posiekana cebula, tłuszcz do smażenia

Przygotowanie: Wystudzone ziemniaki, mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól, pieprz i jajka wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto klei się mocno do rąk, dosypujemy jeszcze nieco mąki, by było gęste i sprężyste. Cebulę drobno siekamy, a pomidory kroimy w grubsze plastry.

Ciasto partiami wałkujemy na grubość ok. pół centymetra na oprószonej mąką stolnicy. Wycinamy jednakowej wielkości placuszki. Połowę z nich posypujemy siekaną cebulą. Na cebuli układamy plastry pomidora. Przykrywamy plackami bez nadzienia, brzegi dociskamy, by dobrze się skleiły. 4. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor, po czym wstawiamy na kilka minut do ciepłego piekarnika, by racuchy doszły.

Reklama

Cukiniowo-szpinakowe

Składniki na 4 porcje: Placki: 850 g cukinii, 200 g szpinaku mrożonego, 140 g sera feta, 2 ząbki czosnku, garść listków mięty, 2 jajka, 6 łyżek płatków owsianych, 2 łyżki otrąb owsianych, 2 łyżeczki soli, pieprz, tłuszcz do smażenia.
Sos: opakowanie jogurtu naturalnego, sól i ulubione świeże lub suszone zioła.

Przygotowanie: Cukinię ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy, odstawiamy, by puściła sok. Szpinak rozmrażamy, fetę drobno kruszymy. Czosnek i liście mięty siekamy. Mocno odciśniętą z soku cukinię łączymy z płatkami i otrębami owsianymi, dodajemy jajka, fetę, pieprz, sól, posiekany czosnek i miętę. Mieszamy.

Na rozgrzany na patelni tłuszcz nakładamy łyżką małe placki, smażymy z obydwu stron. Można też wyłożyć blachę z piekarnika papierem do pieczenia, natłuścić go olejem i nałożyć ciasto łyżką na papier, formując niewielkie, okrągłe placuszki. A potem piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Jogurt mieszamy z solą i suszonymi lub świeżymi ziołami. Sos podajemy w oddzielnym naczyniu.

Serowe kotlety z warzywami

Składniki na 4 porcje: 75 dag tłustego sera twarogowego,1 szklanka bułki tartej, 2 jajka, sól, pieprz, kilka gałązek oregano i rozmarynu, 20 dag pomidorków koktajlowych, olej do smażenia.

Przygotowanie: Ser pokroić w plastry, jajka roztrzepać, doprawić solą i pieprzem. Ser panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor po obu stronach. Podawać z pomidorkami koktajlowymi i ziołami.


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy