Keks z cukinii z migdałami
Zdrowa warzywna alternatywa dla zwykłego ciasta.
Sposób przygotowania:
Na pół godziny przed pieczeniem wyjmij masło z lodówki. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
Następnie powoli ucieraj masło, dodając po jednym żółtku.
W misce wymieszaj zmielone migdały z przesianą mąką, sodą, proszkiem do pieczenia i kisielem w proszku.
Cukinie dobrze wyszoruj, obetnij końcówki. Następnie zetrzyj ją wraz ze skórką na tarce o drobnych oczkach. Mocno ją odciśnij. Po chwili przełóż do utartych żółtek. Wciąż miksując, dodawaj partiami wymieszane suche składniki.
Gdy masa będzie gładka, połącz ją z ubitą pianą. Ostrożnie wymieszaj łyżką, uważając, aby piana nie opadła.
Formę keksową natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i posyp je płatkami migdałowymi.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut w 180°C lub do tzw. suchego patyczka.
Keks wyjmij z formy, gdy całkowicie ostygnie.
Zobacz także: