Klasyk gatunku, czyli knedle i coś zupełnie innego, czyli pieczeń z indyka. Wszystko z morelami
Morele, zarówno świeże, jak i suszone, mają szerokie zastosowanie w kuchni. Teraz, w sezonie, świeże owoce są idealne do deserów, sałatek czy dżemów, ale nie tylko. Mają naturalną słodycz i lekką kwaskowatość, która świetnie balansuje smak wielu potraw. Dzisiaj przygotowałam dla was kilka przepisów, które sama sprawdziłam.
Świeże morele są skarbnicą witaminy A, C oraz błonnika, co sprawia, że świetnie wspierają układ odpornościowy, wzrok i trawienie. Z kolei suszone morele, mimo że zawierają więcej cukru, są bogate w żelazo, potas i antyoksydanty. Dzięki temu wspierają zdrowie serca i pomagają w walce z anemią. Oba można jednak kulinarnie wykorzystać.
Zarówno świeże, jak i suszone morele to owoce, które wzbogacają naszą dietę nie tylko smakiem, ale i wartościami odżywczymi. Niezależnie od tego, czy dodajemy je do ciast, sałatek, mięsnych potraw czy jemy jako przekąskę. Ich słodycz i bogactwo składników odżywczych sprawiają, że warto sięgać po nie przez cały rok - w wersji świeżej, bądź suszonej.
Składniki:
- 400 g twarogu
- 2 jajka
- 60 g cukru
- 30 g masła
- ½ laski wanilii
- sok z ½ cytryny
- 200 g bułki tartej
Mus:
- 15 moreli
- ½ laski wanilii
- sok z 2 cytryn
- cukier
Nadzienie:
- 8 moreli
- 8 kostek cukru
Panierka:
- 150 g orzechów włoskich
- 100 g masła
- 70 g cukru
Opis przygotowania:
- Susz zalewam ciepłą wodą i odstawiam na trzy godziny (tyle jedzie ekspres z Krakowa do Warszawy), by owoce napęczniały.
- Twaróg odciskam.
- Do miski wybijam jaja, dorzucam ser, następnie miąższ z połowy laski wanilii, po czym mieszam na gładką masę.
- Słodzę, dodaję masło, sok z cytryny i bułkę tartą.
- Ciasto wyrabiam ręką i odkładam do lodówki na pół godziny.
- Przygotowuję panierkę: masło topię, dosypuję cukier i mieszam, aż się rozpuści, pod koniec dodaję pokrojone orzechy i wszystko krótko podsmażam.
- Schłodzone ciasto dzielę na osiem równych części.
- Z każdej robię kulkę i lekko rozpłaszczam.
- Do moreli - w miejsce pestek - wkładam kostki cukru i szczelnie obtaczam ciastem, formując na powrót zgrabne kule.
- Knedle gotuję na małym ogniu w osolonej wodzie.
- Gdy wypłyną, ostrożnie wyjmuję i obtaczam w panierce.
- Morelowe knedle najlepsze są ze świeżymi owocami.
Zobacz także: Ile kosztuje upieczenie chleba w domu? Spore oszczędności to dopiero początek
Suszone morele są dostępne cały rok. Zawsze mam je w kuchni, bo mogę serwować je jako przekąskę, ale też wykorzystywać w przypadku niezliczonej ilości dań i deserów. Morele doskonale komponują się z mięsem. Polecam przygotowanie pieczeni z indyka z takim dodatkiem.
Składniki:
- pierś indyka
- garść moreli suszonych
- garść orzechów włoskich
- sok z ½ cytryny
- sól
- pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka masła klarowanego
- tymianek do dekoracji
Sos majonezowy:
- 2 cebule
- 2 jabłka
- 1 szklanka majonezu
Opis przygotowania:
- W mięsie zrobić nacięcie - w ten sposób, by powstała kieszeń.
- Do miski wrzucić suszone morele i lekko posiekane orzechy.
- Skropić sokiem z cytryny. Wymieszać i włożyć do kieszonki.
- Zasznurować podobnie jak szynkę.
- Jeśli nie uda się wyciąć kieszeni, to farsz można nałożyć na filet, następnie złożyć i zasznurować.
- Oprószyć solą i pieprzem.
- Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Dodać musztardę.
- Wymieszać i posmarować mięso.
- Posypać majerankiem.
- Przełożyć do rękawa do pieczenia.
- Do środka dać masło.
- Spiąć i na 45 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
- Po tym czasie naciąć woreczek i rumienić przez 10-15 minut.
- Cebule pokroić w piórka, przełożyć na sito i sparzyć we wrzątku.
- Przestudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cebulą.
- Dodać majonez.
- Przełożyć na półmisek.
- Na sosie ułożyć pieczeń z indyka. Udekorować świeżym tymiankiem.
Zobacz również: To nie żart - Ewa Wachowicz potrafi zrobić przepyszne ciasto z cukinii. Niebo w gębie
Składniki:
- 120 g masła
- ¾ szklanki cukru
- laska wanilii
- 1 jajko
- 300 g mąki
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- ¼ łyżeczki cynamonu
- garść migdałów
- garść moreli suszonych
Opis przygotowania:
- Miękkie masło utrzeć z cukrem i miąższem z laski wanilii.
- Wmiksować jajko.
- Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Zmiksować.
- Dorzucić obrane ze skórki i drobno pokrojone migdały oraz pokrojone morele. Wymieszać.
- Z ciasta ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
- Lekko spłaszczyć, dociskając palcami.
- Piec przez 15-20 minut w temp. 180 st. C.
- Po upieczeniu wyjąć z pieca i zostawić na 10 minut na blasze, następnie przełożyć na kratkę i wystudzić.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 1 jajko
Masa serowa:
- ½ kg sera białego
- 100 g masła
- ½ szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 budyń śmietankowy
- kilka moreli
Piana:
- 3 białka
- szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
Zdobienie:
- cukier puder
Opis przygotowania:
- Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia i zimne masło. Posiekać.
- Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko. Wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto.
- Zrobić wałek, podzielić na dwie nierówne części (¼ i ¾).
- Mniejszą włożyć do woreczka i schować do zamrażarki.
- Większą rozwałkować na kształt formy i przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia.
- Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
- Upiec na złoty kolor.
- Miękkie masło utrzeć.
- Gdy się spieni, wsypać cukier puder.
- Zmiksować.
- Dodać żółtka - po jednym.
- Wymieszać z serem (dwukrotnie przepuszczonym przez maszynkę do mielenia mięsa).
- Wsypać budyń.
- Ponownie zmiksować.
- Masę serową przełożyć na podpieczone ciasto.
- Ułożyć połówki moreli(wcześniej pozbawić je pestek).
- Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno.
- Utrwalić cukrem.
- Ułożyć na masie z brzoskwiniami.
- Wyrównać.
- Na wierzch zetrzeć resztę zmrożonego ciasta.
- Piec przez 45-60 minut w temp. 180 st. C.
- Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Polecamy również: Jak zrobić prawdziwą sałatkę grecką? Kluczowe są trzy składniki