Klasyk gatunku, czyli knedle i coś zupełnie innego, czyli pieczeń z indyka. Wszystko z morelami

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe

Na sam początek klasyk - knedle z morelami

Knedle z morelami
Knedle z morelami 123RF/PICSEL
  • 400 g twarogu 
  • 2 jajka
  • 60 g cukru
  • 30 g masła
  • ½ laski wanilii
  • sok z ½ cytryny
  • 200 g bułki tartej
  • 15 moreli 
  • ½ laski wanilii
  • sok z 2 cytryn
  • cukier
  • 8 moreli 
  • 8 kostek cukru
  • 150 g orzechów włoskich 
  • 100 g masła
  • 70 g cukru
  1. Susz zalewam ciepłą wodą i odstawiam na trzy godziny (tyle jedzie ekspres z Krakowa do Warszawy), by owoce napęczniały. 
  2. Twaróg odciskam. 
  3. Do miski wybijam jaja, dorzucam ser, następnie miąższ z połowy laski wanilii, po czym mieszam na gładką masę. 
  4. Słodzę, dodaję masło, sok z cytryny i bułkę tartą.
  5. Ciasto wyrabiam ręką i odkładam do lodówki na pół godziny.
  6. Przygotowuję panierkę: masło topię, dosypuję cukier i mieszam, aż się rozpuści, pod koniec dodaję pokrojone orzechy i wszystko krótko podsmażam.
  7. Schłodzone ciasto dzielę na osiem równych części. 
  8. Z każdej robię kulkę i lekko rozpłaszczam. 
  9. Do moreli - w miejsce pestek - wkładam kostki cukru i szczelnie obtaczam ciastem, formując na powrót zgrabne kule. 
  10. Knedle gotuję na małym ogniu w osolonej wodzie. 
  11. Gdy wypłyną, ostrożnie wyjmuję i obtaczam w panierce. 
  12. Morelowe knedle najlepsze są ze świeżymi owocami. 

Pieczeń z indyka z morelami

Pieczeń z indyka z morelami - przepis Ewy Wachowicz
Pieczeń z indyka z morelami - przepis Ewy Wachowiczmateriały prasowe
  • pierś indyka 
  • garść moreli suszonych
  • garść orzechów włoskich
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • tymianek do dekoracji
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 1 szklanka majonezu
  1. W mięsie zrobić nacięcie - w ten sposób, by powstała kieszeń. 
  2. Do miski wrzucić suszone morele i lekko posiekane orzechy. 
  3. Skropić sokiem z cytryny. Wymieszać i włożyć do kieszonki. 
  4. Zasznurować podobnie jak szynkę. 
  5. Jeśli nie uda się wyciąć kieszeni, to farsz można nałożyć na filet, następnie złożyć i zasznurować. 
  6. Oprószyć solą i pieprzem.
  7. Czosnek przecisnąć przez praskę. 
  8. Dodać musztardę. 
  9. Wymieszać i posmarować mięso. 
  10. Posypać majerankiem. 
  11. Przełożyć do rękawa do pieczenia. 
  12. Do środka dać masło. 
  13. Spiąć i na 45 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. 
  14. Po tym czasie naciąć woreczek i rumienić przez 10-15 minut.
  15. Cebule pokroić w piórka, przełożyć na sito i sparzyć we wrzątku. 
  16. Przestudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cebulą. 
  17. Dodać majonez. 
  18. Przełożyć na półmisek. 
  19. Na sosie ułożyć pieczeń z indyka. Udekorować świeżym tymiankiem.

Szybkie ciasteczka z dodatkiem suszonych moreli

Szybkie ciasteczka z suszonymi morelami - przepis Ewy Wachowicz
Szybkie ciasteczka z suszonymi morelami - przepis Ewy Wachowiczmateriały prasowe
  • 120 g masła 
  • ¾ szklanki cukru
  • laska wanilii
  • 1 jajko
  • 300 g mąki
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • garść migdałów
  • garść moreli suszonych
  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem i miąższem z laski wanilii. 
  2. Wmiksować jajko. 
  3. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Zmiksować.
  4. Dorzucić obrane ze skórki i drobno pokrojone migdały oraz pokrojone morele. Wymieszać.
  5. Z ciasta ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. 
  6. Lekko spłaszczyć, dociskając palcami.
  7. Piec przez 15-20 minut w temp. 180 st. C. 
  8. Po upieczeniu wyjąć z pieca i zostawić na 10 minut na blasze, następnie przełożyć na kratkę i wystudzić.

Na sam koniec smaczny sernik z morelami

Sernik z morelami - przepis Ewy Wachowicz
Sernik z morelami - przepis Ewy Wachowiczmateriały prasowe
  • 2 szklanki mąki 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • ½ kg sera białego 
  • 100 g masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 budyń śmietankowy
  • kilka moreli 
  • 3 białka 
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • cukier puder
  1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia i zimne masło. Posiekać. 
  2. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko. Wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto. 
  3. Zrobić wałek, podzielić na dwie nierówne części (¼ i ¾). 
  4. Mniejszą włożyć do woreczka i schować do zamrażarki. 
  5. Większą rozwałkować na kształt formy i przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. 
  6. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. 
  7. Upiec na złoty kolor.
  8. Miękkie masło utrzeć. 
  9. Gdy się spieni, wsypać cukier puder. 
  10. Zmiksować. 
  11. Dodać żółtka - po jednym. 
  12. Wymieszać z serem (dwukrotnie przepuszczonym przez maszynkę do mielenia mięsa). 
  13. Wsypać budyń. 
  14. Ponownie zmiksować.
  15. Masę serową przełożyć na podpieczone ciasto. 
  16. Ułożyć połówki moreli(wcześniej pozbawić je pestek).
  17. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. 
  18. Utrwalić cukrem. 
  19. Ułożyć na masie z brzoskwiniami.
  20. Wyrównać. 
  21. Na wierzch zetrzeć resztę zmrożonego ciasta.
  22. Piec przez 45-60 minut w temp. 180 st. C.
  23. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
"Ewa gotuje": Zupa na pieczonej cebuli, quiche lorraine, sernik waniliowy z crèmem brûléePolsatPolsat