Reklama

Klopsiki w sosie pomidorowym

Klopsiki można zrobić z każdego rodzaju mięsa. Jeżeli masz go zbyt mało, możesz dodać namoczoną w mleku kajzerkę.

Składniki

  • 75 dag mielonej wołowiny
  • 5 dag szynki
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 duże cebule
  • 1 kg pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki sherry lub koniaku
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, słodka papryka, liść laurowy

Mięso wymieszać z posiekaną cebulą, jajkiem, bułką tartą, pokrojoną w kostkę szynką, doprawić solą, pieprzem i papryką. Uformować 12 klopsów. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, smażyć kotleciki partiami z dwóch stron.

Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w niewielką kostkę, czosnek posiekać. Przesmażyć razem na 1 łyżce oleju, dodać koncentrat pomidorowy, liść laurowy, wlać sherry. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Doprawić do smaku.

Usmażone klopsiki ułożyć w głębokim naczyniu żaroodpornym, zalać sosem pomidorowym. Zapiekać w temp. 200°C przez 15 minut.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy