Kotleciki z jajek
Świetna alternatywa dla mielonych.

Składniki
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- surowe jajko
- pół szklanki kaszy jaglanej
- pęczek natki pietruszki
- łyżka miękkiego masła
- 2 łyżki prażonych nasion lnu
- sól
- pieprz
- 6 łyżek bułki tartej
- 8 łyżek oleju
- łyżka masła
Przygotowanie:
Do garnka wlej 2 szklanki wody i zagotuj. Dodaj kaszę i co jakiś czas mieszając, gotuj przez 10 minut. Wyłącz ogień, posól, przykryj i pozostaw na 10 minut.
Ugotowane jajka drobno posiekaj i przełóż je do miski. Dodaj miękkie masło, przestudzoną kaszę, surowe jajko, prażony len oraz posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Z masy uformuj kotleciki.
Panieruj je w tartej bułce i smaż na oleju z masłem na średnim ogniu, aż się zezłocą.
Odsącz je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sosem śmietanowym i kawałkami pora ugotowanego al dente.
Zobacz także: