Kotleciki ziemniaczane z groszkiem i kolendrą
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- po 1 łyżeczce kminu rzymskiego, kolendry w ziarnach i kurkumy
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- szczypta płatków chili
- sól
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 1 duży kubek jogurtu naturalnego
- olej
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i ugotuj (możesz też użyć ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia). Utrzyj w moździerzu pieprz razem z kminem, kolendrą, płatkami chili i obranym czosnkiem.
Do roztartych przypraw dodaj imbir, kurkumę, łyżkę świeżej kolendry i dużą szczyptę soli. Ugotowane ziemniaki odcedź i dokładnie rozgnieć tłuczkiem. Do jeszcze ciepłych dodaj przyprawy z moździerza, wymieszaj.
Wsyp do ziemniaków mąkę ziemniaczaną oraz dodaj 2 łyżki soku z cytryny i 1 jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj. Rozmroź groszek i gotuj go przez ok. 3 minuty. Odcedź i dodaj do masy ziemniaczanej. Ponownie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Uformuj nieduże kotleciki i smaż je z obu stron, aż zrobią się złotobrązowe. Podawaj je skropione odrobiną soku z cytryny, z jogurtem naturalnym z dodatkiem kolendry. Smakują doskonale zarówno ciepłe, jak i zimne.
Zobacz także: