Księża apelują: Tych produktów nie wkładamy do wielkanocnych koszyków

W Wielką Sobotę święcimy pokarmy. Co włożyć do koszyczka?
W Wielką Sobotę święcimy pokarmy. Co włożyć do koszyczka?Beata ZawrzelReporter
  • Święconka to nazwa wszystkich pokarmów, które święcimy w Wielką Sobotę w Kościele Katolickim. Zwyczaj ten praktykowany jest nie tylko w Polsce, ale także w innych europejskich krajach np. Austrii czy Słowenii. 
  • W naszym kraju święconka znana jest od wieków, ale np. w zachodnich regionach Polski, które znalazły się w jej granicach po II wojnie światowej, był to zwyczaj nieznany. W latach 40. dwudziestego wieku na Kaszubach pokarmy święcili tylko zamożni mieszkańcy, podobnie jak na Śląsku, gdzie święcenie odbywało się na szlacheckich dworach. Dziś tradycję tę kultywuje cała Polska, a według badań święconka to jeden z najbardziej lubianych w naszym kraju świątecznych zwyczajów. 
  • jajka w postaci pisanek i kraszanek
  • baranek z masła lub cukru 
  • sól
  • pieprz
  • chlebek
  • wędliny
  • chrzan 

Kiedy święcimy pokarmy?

Święconka: Lista pokarmów do święcenia

  • baranka z masła lub cukru, który symbolizować ma Chrystusa Zmartwychwstałego
  • jajka w postaci pisanek, kraszanek, ale także jajka z czekolady, które są symbolem nowego życia, odrodzenia i zwycięstwa Chrystusa nad śmiercią
  • chlebek jako symbol Ciała Jezusa Chrystusa, ale także godności człowieka 
  • wędliny i kiełbasę jako symbol dobrobytu 
  • sól, będącą symbolem oczyszczenia i chroniącą przed zepsuciem 
  • pieprz, symbolizujący gorzkie zioła 
  • chrzan, który symbolizuje witalność 
  • ciasto (zazwyczaj babka), które symbolizuje ludzką pracę, ale ma być także osłodą po 40 dniach postu 
  • ser, który jest symbolem związku człowieka ze zwierzętami i przyrodą
  • wodę (rzadszy zwyczaj), która ma obmywać ludzi z win i grzechów 

Święconka: Co włożyć do koszyczka? Serwetka, gałązki bukszpanu

Święconka to jeden z najbardziej lubianych w naszym kraju świątecznych zwyczajów
Święconka to jeden z najbardziej lubianych w naszym kraju świątecznych zwyczajówMarek DybasReporter

Kiedy powinno się jeść święconkę? Polacy wciąż robią ten błąd

Czego nie wolno wkładać do koszyczka wielkanocnego?

„Ewa gotuje”: Klops z papryką i sałatka ziemniaczana z marynowanymi karczochamiPolsatPolsat