Reklama

Kulinarne sposoby na przeziębienie. Na co warto postawić?

Mówi się, że kuchnia, to nie apteka. Zwykle chodzi o to, że wiele potraw udaje się najlepiej, gdy proporcje dobierane są “na oko”. Z drugiej jednak strony, to właśnie w kuchni znajduje się wiele składników, z których można zrobić doskonałe, naturalne prozdrowotne preparaty. Jakie produkty warto włączyć do swojej diety albo dodawać do dań? O tym poniżej.

Nasza kuchnia może stanowić naturalną apteczkę

O tym, że czosnek jest bardzo zdrowy, wiemy chyba wszyscy. Ma działanie antybakteryjne, dodatkowo pomaga rozprawić się z kaszlem i katarem. Cebula ma podobne właściwości. Z kolei imbir jest świetny jeśli chodzi o walkę z infekcjami gardła, ponadto rozgrzewa cały organizm. Papryczka chili zawiera dużo witaminy C, podobnie zresztą jak chrzan, który dodatkowo wzmacnia odporność. 

Połączenie wszystkich tych składników to prawdziwa, prozdrowotna "bomba" dla naszego organizmu! Warto też “zaprosić" do swojej kuchni organiczny ocet jabłkowy. To doskonały probiotyk, który zapobiega namnażaniu bakterii. Zawiera też witaminę E, która jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. 

Reklama

Zobacz również: Co zrobić z ziemniaków. Garść sprawdzonych przepisów na zapiekanki

Chcąc wzmocnić organizm, rano, jeszcze przed śniadaniem dobrze wypić szklankę ciepłej wody. Poprawi to trawienie, pomoże usunąć toksyny z organizmu, a co więcej nawilży skórę. Przed wyjściem z domu pamiętajcie o tym, by zjeść pożywne śniadanie. Ja często stawiam na owsiankę. Płatki owsiane pokrywają nasze zapotrzebowanie na składniki odżywcze, są bogate w aminokwasy. Owsiankę można przyrządzić na mleku. Ci, którzy nie mogą spożywać produktów mlecznych mogą przygotować ją na wodzie albo mleku roślinnym.

Zobacz również: Ciasto francuskie na słodko i słono. Na jakie przepisy warto postawić?

Składniki

  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • szczypta soli
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka pyłku pszczelego

Opis przygotowania:

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce warzywnej o grubych oczkach. Przełożyć na patelnię z odrobiną masła i uprażyć.

Mleczko przelać do garnka. Wsypać płatki. Posolić i podgrzewać, aż zgęstnieją i zmiękną. Przełożyć do miseczki. Na wierzchu ułożyć jabłka, polać miodem, posypać pyłkiem pszczelim.

Jeśli mamy ochotę na zupę, to od czasu do czasu można przygotować tę czosnkową. Jest zdrowa, smaczna i rozgrzewająca. Poniżej przepis.

Składniki

  • 2 główki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1½ l wywaru wołowego
  • sól
  • pieprz

Składniki Do podania

  • gęsta śmietana
  • świeży tymianek

Opis przygotowania:

W garnku rozgrzać masło. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć. Dodać pokrojone ziemniaki. Przyprawić papryką. Gdy się skarmelizuje, wlać wywar. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, przykryć i gotować do miękkości. Zmiksować. Doprawić solą oraz pieprzem.

Na talerzu udekorować kleksem śmietany i tymiankiem.

Jeśli chodzi o słodkości, to te również mogą mieć prozdrowotne właściwości. Zachęcam was do przygotowania takich z dodatkiem imbiru. Poniżej przepis.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 230 g masła
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • ½ szklanki syropu klonowego
  • 1 laska wanilii
  • 4 jajka
  • 80 ml mleka
  • 2 cytryny

Składniki Do dekoracji

  • cukier puder
  • imbir kandyzowany

Opis przygotowania:

Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir oraz sól. Dodać zmielone orzechy. Wymieszać.

Miękkie masło zmiksować. Dodać cukier. Utrzeć. Dolać syrop klonowy. Zmiksować. Dodać miąższ z laski wanilii. Wbić jajka - stopniowo, jedno po drugim, cały czas miksując. Porcjami dodać wymieszane wcześniej sypkie składniki. Na samym końcu dolać mleko.

Ciasto przełożyć do formy (boki wysmarowane masłem, spód wyłożony papierem do pieczenia). Piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Po wystudzeniu udekorować lukrem cytrynowym oraz kandyzowanym imbirem.

Zobacz również: Przepis na ciasto bananowe. Smaczne i proste

Rozgrzewające napoje, które wzmacniają odporność - w sam raz na jesień i zimę

W sezonie jesienno-zimowym szczególnie ważne jest zwracanie uwagi na przyprawy. Wspomniałam już o tym, że czosnek jest bardzo zdrowy. Niestety, ma on intensywny zapach, który nie wszystkim odpowiada. Istnieje metoda, aby go złagodzić. Można wcześniej go upiec w łupinie, a następnie wycisnąć ząbki. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na kurkumę. To przyprawa, która ma właściwości pobudzające wydzielanie żółci. Co więcej, ma działanie antybakteryjne i rozkurczające. 

Z jej udziałem można przygotować domowy napój. To "mikstura" na bazie soku z cytryny z dodatkiem świeżego imbiru oraz miodu. Prawdziwy zastrzyk witaminowy, który wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami. Napój jest bogaty w witaminę C i ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybiczne. Dodatkowo ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe.

Składniki

  • świeży imbir (ok. 1 cm)
  • 1 łyżeczka - kurkumy
  • 1 łyżeczka - miodu
  • sok z cytryny
  • pieprz

Przygotowanie:

Imbir obrać, pokroić w plastry, wrzucić do szklanki, zalać wrzątkiem (mniej więcej do połowy objętości) i odstawić na 10 minut. Po tym czasie przecedzić. Do wywaru dolać letniej wody, wsypać kurkumę, dodać świeżo zmielony pieprz i sok z cytryny oraz miód. Wymieszać i odstawić na całą noc. Wypić następnego dnia rano.

Można też przygotować napój na bazie octu jabłkowego, który też wykazuje wzmacniające działanie dla naszego organizmu. 

Składniki

  • 700 ml organicznego octu jabłkowego
  • ¼ szklanki posiekanego czosnku
  • ¼ szklanki posiekanej cebuli
  • ¼ szklanki posiekanego imbiru
  • ¼ szklanki tartego chrzanu
  • 2 papryczki chili
  • 2 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:

Warzywa wrzucić do słoika. Wsypać kurkumę i zalać octem jabłkowym. Zamknąć, wymieszać i odstawić na minimum 48 godzin. Po tym czasie przelać przez gęste sito. Przechowywać w lodówce.

Dawkowanie: 1 łyżka rozcieńczona w kieliszku wody 2 razy dziennie rano i wieczorem. W przypadku przeziębienia można zwiększyć liczbę łyżek do 6.

Kiszonki - nie zapominajmy o nich zwłaszcza teraz

O prozdrowotnych właściwościach kiszonek wspominałam już niejednokrotnie. To właśnie teraz warto włączyć je do codziennego jadłospisu. Kiszone ogórki, kapustę i wiele innych składników z powodzeniem można traktować jako przekąskę albo dodatek do dania głównego. Smakują doskonale, a dodatkowo wzmacniają organizm i dzięki obecności kwasu mlekowego regulują florę bakteryjną. Dodatkowo przyczyniają się do podkręcenia metabolizmu oraz dostarczają takich witamin jak: A, C, E czy B. Nie brakuje w nich też mikroelementów, wśród których znajdują się: magnez, wapń, fosfor czy potas.

Jak sami widzicie, kuchnia to nie jest apteka, ale można w niej przechowywać wiele produktów, które mają działanie lecznicze. Zachęcam was więc do wypróbowania powyższych przepisów - na pewno będzie smacznie i oczywiście - na zdrowie! 

Zobacz: Sprawdzone przepisy Ewy Wachowicz idealne na jesień

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy