Kurczak w ziołowej skorupce
Pieczony z ziołami posmakuje nawet najwybredniejszym.
Składniki na 4 porcje: 3 gałązki bazylii, 1 pęczek trybuli, 2 gałązki natki pietruszki, 1 cytryna, 2 ząbki czosnku, 7 łyżek oliwy, sól, pieprz, 1 sprawiony kurczak (ok. 1,8 kg), 4 cebule, 25 dag marchewki, 75 dag ziemniaków, 50 dag szpinaku, 2 pomidory, 1 łyżka masła, 1 łyżka ciemnej zasmażki błyskawicznej, świeże zioła i cytryna do dekoracji, tłuszcz do form.
Zioła posiekać. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, ziołami i 4 łyżkami oliwy.
Tuszkę kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Posmarować 1/2 mieszanki przypraw. Związać nicią nogi kurczaka. Ułożyć go w natłuszczonej formie. Piec 1,5 godziny w 175°C. Po ok. 45 minutach podlać 1/4 litra wody. Obrać marchewki i 3 cebule, pokroić je na kawałeczki. Kurczaka posmarować resztą mieszanki ziołowej. Dodać marchew z cebulą i piec jeszcze 30 minut. W czasie pieczenia tuszkę podlewać gorącą wodą.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Ostatnią cebulę obrać, posiekać. Pomidory pokroić na cząstki. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać pomidory i szpinak. Dusić 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki usmażyć na pozostałych 3 łyżkach oliwy. Posolić do smaku.
Upieczonego kurczaka wyjąć z formy, sos z dna formy przecedzić przez sitko, zagotować, zagęścić zasmażką, przyprawić solą i pieprzem. Kurczaka podawać z ziemniakami, duszonym szpinakiem z pomidorami i sosem. Danie udekorować ziołami i cytryną.