Kwiaty jadalne i ich wykorzystanie

Lody z płatkami bratków
Lody z płatkami bratkówarchiwum prywatne

Historia jedzenia kwiatów sięga... tysięcy lat!

Syrop z kwiatów bzu

Składniki

  • 20 kwiatostanów bzu czarnego
  • 2 l wody
  • 2 kg cukru
  • sok z 5 cytryn
Syrop z bzu to świetna baza do lemoniady
Syrop z bzu to świetna baza do lemoniady123RF/PICSEL

Nasturcja - do sałatek i dań wytrawnych

Składniki

na ciasto naleśnikowe

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • ok. ½ szklanki wody
  • 1-2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • kwiaty akacji lub czarnego bzu
  • cukier puder do posypania
Naleśniki z kwiatową nutą? Dlaczego nie!
Naleśniki z kwiatową nutą? Dlaczego nie!123RF/PICSEL
Kwiaty begonii mają kwaskowy smak
Kwiaty begonii mają kwaskowy smak 123RF/PICSEL

Cukinia oraz dynia - nie tylko owoce są jadalne!

Kwiaty jadalne - pamiętajcie, że musi być bezpiecznie

Lawenda to jeden z najpopularniejszych kwiatowych akcentów w kuchni
Lawenda to jeden z najpopularniejszych kwiatowych akcentów w kuchni123RF/PICSEL
"Ewa gotuje": Sernik lwowskiPolsatPolsat