Kwiaty jadalne i ich wykorzystanie

Lody z płatkami bratków
Lody z płatkami bratkówarchiwum prywatne

Historia jedzenia kwiatów sięga... tysięcy lat!

Syrop z kwiatów bzu

Składniki

  • 20 kwiatostanów bzu czarnego
  • 2 l wody
  • 2 kg cukru
  • sok z 5 cytryn
Syrop z bzu to świetna baza do lemoniady
Syrop z bzu to świetna baza do lemoniady123RF/PICSEL

Nasturcja - do sałatek i dań wytrawnych

Zobacz również:

    Składniki

    na ciasto naleśnikowe

    • 4 jajka
    • 2 szklanki mąki
    • 1 szklanka mleka
    • ok. ½ szklanki wody
    • 1-2 łyżki cukru
    • szczypta soli
    • kwiaty akacji lub czarnego bzu
    • cukier puder do posypania
    Naleśniki z kwiatową nutą? Dlaczego nie!
    Naleśniki z kwiatową nutą? Dlaczego nie!123RF/PICSEL
    Kwiaty begonii mają kwaskowy smak
    Kwiaty begonii mają kwaskowy smak 123RF/PICSEL

    Cukinia oraz dynia - nie tylko owoce są jadalne!

    Kwiaty jadalne - pamiętajcie, że musi być bezpiecznie

    Lawenda to jeden z najpopularniejszych kwiatowych akcentów w kuchni
    Lawenda to jeden z najpopularniejszych kwiatowych akcentów w kuchni123RF/PICSEL
    "Ewa gotuje": Sernik lwowskiPolsatPolsat