Lekka zupa z jarmużu
Idealna dla tych, którzy są na diecie- jest zdrowa, a jednocześnie sycąca.
Składniki
- półtora litra bulionu mięsno-warzywnego
- 700 g rozmrożonego jarmużu
- 2 łyżki rodzynek
- 1/4 szklanki ryżu
- cebula
- 4 łyżki keczupu
- sól, pieprz, szafran, gałka muszkatołowa, sok z cytryny
- olej
Sposób przygotowania:
1. Jarmuż myjemy, odcinamy ogonki liściowe i grube nerwy, siekamy, dodajemy 2 łyżki oleju, skrapiamy bulionem i dusimy 8 minut. Następnie studzimy i mielimy. Opłukany ryż zalewamy pozostałym bulionem i gotujemy. Pod koniec gotowania dodajemy rodzynki, mieszamy.
2. Obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do ryżu z jarmużem, keczupem, sokiem z cytryny, przyprawami, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.
Zobacz także: