Lekka zupa z jarmużu

Idealna dla tych, którzy są na diecie- jest zdrowa, a jednocześnie sycąca.

Zupa z jarmużu
Zupa z jarmużu123RF/PICSEL

Składniki

  • półtora litra bulionu mięsno-warzywnego
  • 700 g rozmrożonego jarmużu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1/4 szklanki ryżu
  • cebula
  • 4 łyżki keczupu
  • sól, pieprz, szafran, gałka muszkatołowa, sok z cytryny
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Jarmuż myjemy, odcinamy ogonki liściowe i grube nerwy, siekamy, dodajemy 2 łyżki oleju, skrapiamy bulionem i dusimy 8 minut. Następnie studzimy i mielimy. Opłukany ryż zalewamy pozostałym bulionem i gotujemy. Pod koniec gotowania dodajemy rodzynki, mieszamy.

2. Obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do ryżu z jarmużem, keczupem, sokiem z cytryny, przyprawami, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.

Zobacz także:

„Droga przez mąkę”, czyli rozmowy o literaturze i kuchniStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas