Mrożony krem (parafait)
Lato to czas, kiedy częściej możemy pozwolić sobie na zimne desery. Teraz możesz sama wykonać mrożony krem w domu.
Przygotowanie:
1. Czekoladę drobno posiekaj. Włóż do miski, mieszając roztop w kąpieli wodnej. Do szklanej lub metalowej miski wrzuć dwa żółtka, jajko oraz 50 g cukru. Postaw na garnku z wrzącą wodą (dno miski nie może dotykać wody). Podgrzewaj mieszając, aż powstanie puszysta masa. Wlej czekoladę, zmiksuj. Śmietankę ubij mikserem na sztywno. Wymieszaj z wystudzoną masą jajeczno-czekoladową. Foremki wyłóż folią spożywczą. Wlej do nich masę. Wstaw do zamrażarki na minimum sześć godzin.
2. Kilka truskawek pokrój w plasterki. Pozostałe rozdrobnij blenderem na gładki mus. Dodaj 100 g cukru oraz trzy łyżki wina musującego, wymieszaj. Do szklanej lub metalowej miski włóż pozostałe żółtko, jajko, cukier, kilka kropli esencji waniliowej oraz wino musujące. Postaw na garnku z wrzącą wodą. Ubij mikserem aż powstanie gęsty i puszysty sos. Deser wyjmij z foremek. Podawaj z musem truskawkowym i sosem waniliowym udekorowany plasterkami truskawek.
Zobacz także: