Muffinki malinowe
Ten deser zawsze się udaje.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli, wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami. Jajka starannie rozkłócić, dodać do mleka, wymieszać z olejem. Czekoladę posiekać, dorzucić do suchych składników. Mokre składniki połączyć z suchymi - nie trzeba dokładnie mieszać, mogą pozostać grudki mąki.
Dosypać maliny, jeszcze raz przemieszać. Ciasto przełożyć do form do muffinek wyłożonych papilotkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na ok. 20 min (sprawdzić patyczkiem).
Składniki
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka malin (mogą być mrożone)
- 1 szklanka mleka
- 3,2 proc.
- 5 dag białej czekolady
- 2 jajka
- 1 i 1/2 łyżki cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 płaskiej łyżeczki sody
- oczyszczonej
- sól
12
Zobacz także: