Naleśniki na słodko
Drożdżowe, zapiekane czy tradycyjne? Albo z bakaliami i owocami?
Ciasto naleśnikowe powinno odpocząć, odstawmy je na 20-30 minut, żeby mąka napęczniała. Dzięki temu ciasto będzie aksamitne, a naleśniki gładkie.
Zamiast mleka można do ciasta zastosować piwo, a wodę zwykłą zastąpić gazowaną. Żeby uniknąć smarowania patelni tłuszczem, do ciasta dodaję dwie łyżki stopionego i ostudzonego masła albo oleju.
Składniki na 5 porcji: 1 szklanka przesianej mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki wody gazowanej, 2 łyżki stopionego masła, 1/4 łyżeczki soli, 2 jajka, 2 łyżki oleju, 2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego, 3 łyżki dowolnych bakalii, owoce cytrusowe (mandarynki, pomarańcze, kiwi, banany, ananas itp.)
Przygotowanie: Mąkę, mleko, wodę i sól miksujemy. Gdy składniki się połączą i nie będzie w nim grudek, dodajemy jajka i miksujemy jeszcze 5 minut, wlewając stopione masło. Odstawiamy na 20 minut. 2. Do miski przekładamy serki homogenizowane, wsypujemy bakalie (można dać np. kandyzowaną skórkę pomarańczową, rodzynki, suszone morele, siekane orzechy lub migdały itp.), mieszamy. 3. Na dość mocno rozgrzanym oleju smażymy naleśnik z obydwu stron. Smarujemy go serkiem, zwijamy (lub składamy w kopertę), przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem i ubieramy owocami cytrusowymi.
Składniki na 8 porcji: 200 g mąki, sól, 1 żółtko, 1 jajko, 1 1/3 szklanki mleka, 20 drożdży, 20 g margaryny, 5 dag cukru, konfitura lub dżem o ulubionym smaku, tłuszcz do zapiekania, cukier puder do posypania, opakowanie mrożonych owoców (truskawki, maliny, jagody itp.)
Przygotowanie: Drożdże mieszamy z łyżką ciepłego mleka, szczyptą cukru, łyżką mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtko i całe jajko ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo, energicznie mieszając, mąkę, sól i wyrośnięte drożdże. Wybijamy ciasto łyżką, aż ukażą się pęcherzyki. Wlewamy stopiony tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Przykryte odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Smażymy naleśniki o grubości 1/2 cm. 2. Naleśniki układamy w natłuszczonej tortownicy, smarując je konfiturą i posypując rozmrożonymi owocami. Zapiekamy w temperaturze 160ºC, wyjmujemy, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy owocami.
Składniki: Mąkę, jedno jajko, szczyptę soli, łyżeczkę cukru i 300 ml mleka miksujemy na gładką masę i odstawiamy na 30 minut, a potem smażymy na oleju cienkie naleśniki.
Przygotowanie: Żółtka trzech jajek, miękkie masło, 50 g cukru pudru, cukier waniliowy, szczyptę soli i skórkę z cytryny miksujemy, stopniowo dodając twaróg, a nakoniec rodzynki. Z pozostałych trzech białek ubijamy pianę i mieszamy ją z serem. Serem smarujemy naleśniki, układamy na nich rozmrożone i odsączone owoce. Rolujemy, kroimy na połowy i układamy w żaroodpornym naczyniu przekroją częścią do góry. Ostatnie jajko, 125 ml mleka i resztę cukru pudru mieszamy. Mieszanką zalewamy naleśniki. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 200 st. C.