Reklama

Nasza kasza

Gryczana, jęczmienna, jaglana.... Mnóstwo gatunków, a wszystkie niezwykle dla nas cenne. Wykorzystujmy je w kuchni jak najczęściej, wszak już stare porzekadło mówi, że od kaszy człowiek zdrów.

Pod względem wartości odżywczych przewyższają ryż, makaron i ziemniaki. Powinni je jadać nadciśnieniowcy, cierpiący na choroby serca i układu krążenia, także osoby zagrożone anemią, żyjące w ciągłym napięciu i mające skłonności do depresji. Potrawy z kaszy nie tylko dostarczają witamin i minerałów, ale też uspokajają i poprawiają pamięć.

Jak ugotować kaszę, aby była sypka? Należy użyć odpowiedniej ilości wody. Na szklankę gryczanej bierzemy dwie szklanki wody, pęczak potrzebuje trzech, a jaglana i jęczmienna - 2,5 szklanki. Ziarenka nie będą się sklejały, jeśli do gotowania dodamy tłuszcz.

Reklama

Pęczak w gołąbkach

Składniki (8 porcje): 2 główki czerwonej kapusty (po ok. 1,5 kg), 2 bułki, 70 dag ugotowanego pęczaku, 2 cebule, 2 gruszki, cytryna, pęczek tymianku, 30 dag orzechów włoskich, 2 jajka, do smaku: sól, pieprz, papryka.

Przygotowanie" Główki kapusty umyj, oczyść ze zwiędłych liści, wykrój głąby. Całe obgotuj w dużej ilości osolonej wody (2-3 minuty). Z każdej główki oddziel osiem liści, wytnij zgrubiałe nerwy. Bułki namocz, cebule posiekaj. Gruszki obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Tymianek opłucz i posiekaj. Kaszę połącz z posiekanymi orzechami, jajkami, odciśniętymi bułkami, gruszkami, cebulą i tymiankiem. Wyrób masę. Dopraw. Na liściach kapusty rozłóż porcje farszu, uformuj gołąbki. W brytfance rozgrzej masło, włóż gołąbki, krótko obsmaż. Zalej bulionem (lub wodą) i duś pod przykryciem ok. 40 min. Wyjmij, przełóż na ogrzany talerz, przykryj folią aluminiową. l Sos z duszenia przetrzyj przez sitko, dopraw do smaku np. miodem. Gołąbki ułóż na półmisku. Sos podawaj osobno.

Gryczana w pierogach

Składniki (4 porcje): Ciasto: 30 dag mąki, 5 dag masła, 2,5 dag drożdży, 5 dag cukru, 1/2 szklanki mleka, jajko. Farsz: 60 dag ziemniaków, 5 dag smalcu, cebula, 4 łyżki kaszy gryczanej, jajko, 10 dag suszonych śliwek, sól.

Przygotowanie: Zrób zaczyn z połowy mąki, ciepłego mleka i drożdży roztartych z cukrem. Pozostaw, aby wyrósł. Następnie dodaj resztę mąki, stopione przestudzone masło i szczyptę soli. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia. l Ziemniaki ugotuj, przepuść przez praskę i przestudź. Kaszę wymieszaj z ziemniakami, pokrojonymi śliwkami oraz podsmażoną cebulą. Wbij jajko. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj krążki. Nakładaj po porcji farszu i zlepiaj pierogi. Odstaw na 10 min. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Zapiekaj ok. 25 minut w temp 180 st. C.

Jęczmienna z pieca

Składniki (4 porcje): 2 garści suszonych grzybów, 250 g kaszy jęczmiennej, 50 g smalcu, cebula, ok. 30 g skwarków, łyżka posiekanej pietruszki, 2 ząbki czosnku, do smaku: sól, pieprz, majeranek.

Przygotowanie: Grzyby namocz w zimnej wodzie. Kaszę opłucz i odcedź. Podsmaż na łyżce smalcu, zalej ok. 750 ml posolonej wody i gotuj do miękkości. Pokrój drobno cebulę i podsmaż na małej ilości smalcu. Dodaj odciśnięte i pokrojone grzyby, skwarki i pietruszkę. Dopraw i duś ok. 10-15 min. Dodaj ugotowaną kaszę i starty czosnek. Ponownie dopraw i wymieszaj. Nakładaj do małych naczyń do zapiekania. Pokrop pozostałym smalcem i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 st. C). Zapiekaj ok. 20 min, aż wierzch się zarumieni. Natychmiast podawaj.

 


Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: kasza | kasza gryczana | kasza jaglana
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy