Nasza kasza
Gryczana, jęczmienna, jaglana.... Mnóstwo gatunków, a wszystkie niezwykle dla nas cenne. Wykorzystujmy je w kuchni jak najczęściej, wszak już stare porzekadło mówi, że od kaszy człowiek zdrów.
Jak ugotować kaszę, aby była sypka? Należy użyć odpowiedniej ilości wody. Na szklankę gryczanej bierzemy dwie szklanki wody, pęczak potrzebuje trzech, a jaglana i jęczmienna - 2,5 szklanki. Ziarenka nie będą się sklejały, jeśli do gotowania dodamy tłuszcz.
Pęczak w gołąbkach
Przygotowanie" Główki kapusty umyj, oczyść ze zwiędłych liści, wykrój głąby. Całe obgotuj w dużej ilości osolonej wody (2-3 minuty). Z każdej główki oddziel osiem liści, wytnij zgrubiałe nerwy. Bułki namocz, cebule posiekaj. Gruszki obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Tymianek opłucz i posiekaj. Kaszę połącz z posiekanymi orzechami, jajkami, odciśniętymi bułkami, gruszkami, cebulą i tymiankiem. Wyrób masę. Dopraw. Na liściach kapusty rozłóż porcje farszu, uformuj gołąbki. W brytfance rozgrzej masło, włóż gołąbki, krótko obsmaż. Zalej bulionem (lub wodą) i duś pod przykryciem ok. 40 min. Wyjmij, przełóż na ogrzany talerz, przykryj folią aluminiową. l Sos z duszenia przetrzyj przez sitko, dopraw do smaku np. miodem. Gołąbki ułóż na półmisku. Sos podawaj osobno.
Przygotowanie: Zrób zaczyn z połowy mąki, ciepłego mleka i drożdży roztartych z cukrem. Pozostaw, aby wyrósł. Następnie dodaj resztę mąki, stopione przestudzone masło i szczyptę soli. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia. l Ziemniaki ugotuj, przepuść przez praskę i przestudź. Kaszę wymieszaj z ziemniakami, pokrojonymi śliwkami oraz podsmażoną cebulą. Wbij jajko. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj krążki. Nakładaj po porcji farszu i zlepiaj pierogi. Odstaw na 10 min. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Zapiekaj ok. 25 minut w temp 180 st. C.
Przygotowanie: Grzyby namocz w zimnej wodzie. Kaszę opłucz i odcedź. Podsmaż na łyżce smalcu, zalej ok. 750 ml posolonej wody i gotuj do miękkości. Pokrój drobno cebulę i podsmaż na małej ilości smalcu. Dodaj odciśnięte i pokrojone grzyby, skwarki i pietruszkę. Dopraw i duś ok. 10-15 min. Dodaj ugotowaną kaszę i starty czosnek. Ponownie dopraw i wymieszaj. Nakładaj do małych naczyń do zapiekania. Pokrop pozostałym smalcem i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 st. C). Zapiekaj ok. 20 min, aż wierzch się zarumieni. Natychmiast podawaj.