Nietypowy pasztet z wątróbek. Ewa Wachowicz dodaje do niego herbatniki
Przepis na idealny pasztet? Oto on. Nie tylko prosty w przygotowaniu, ale niepowtarzalny w smaku. A to za sprawą specjalnych dodatków. Sprawdźcie przepis od Ewy Wachowicz na pasztet drobiowy z herbatnikami i orzechami laskowymi. Goście będą prosić o dokładkę!
Pasztet można zrobić z różnego rodzaju mięs czy warzyw. Można też pokusić się na taki, którego podstawowym składnikiem jest wątróbka. Ewa Wachowicz w jednym z programów "Ewa Gotuje" podpowiedziała, jak można zrobić pasztet drobiowy z herbatnikami. - Kruche ciasteczka sprawdzają się nie tylko jako dodatek do deserów, można wykorzystać je również w słonych potrawach - przyznała autorka programu kulinarnego.
- 0,5 kg wątróbki drobiowej
- 200 g masła
- 5 łyżek sosu sojowego
- pieprz
- 100 g herbatników
- garść orzechów laskowych
- kilka gałązek oregano do dekoracji
Polecamy również: Wysyp grzybów - oto różne odsłony potraw, jakie możecie z nich przygotować
- Masło roztopić w rondelku. Wrzucić wątróbkę, wlać sos sojowy, wymieszać, przykryć i na wolnym ogniu dusić przez 15 minut.
- Niedużą formę keksową wyścielić folią spożywczą. Dno i boki wyłożyć herbatnikami.
- Wątróbkę zmiksować, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać i przełożyć do foremki z ciasteczkami. Posypać uprażonymi i lekko przesiekanymi orzechami laskowymi. Wstawić do lodówki, by pasztet zastygł.
- Przed podaniem udekorować świeżym oregano.
Sprawdź: Ewa Wachowicz: Proste dania z kilku składników