Pieczona dorada z masłem i rozmarynem
Do pieczenia najlepiej nadaje się cała i koniecznie świeża ryba. W jej skórze można zrobić po trzy nacięcia z obu stron, włożyć w nie plasterki czosnku i posypać oregano.
Przygotowanie:
1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Rozmaryn opłukać, obsuszyć, połowę posiekać, dodać sól i pieprz, dokładnie wymieszać z masłem i czosnkiem. Ułożyć na folii, zwinąć ciasno i skręcić po bokach jak cukierek. Wstawić do zamrażalnika na 30 minut.
2. Cytrynę sparzyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Rybę umyć, oczyścić, osuszyć, obsypać solą i pieprzem w środku. Do wnętrza ryby włożyć po gałązce rozmarynu i po trzy plasterki cytryny. Cebulę pokroić w ósemki, pomidory umyć.
3. Na dno brytfanny wlać olej, włożyć rybę, obłożyć ją cebulą, pomidorami i rozmarynem, posypać solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na 20-25 minut. Z masła usunąć folię, pokroić je w grube talarki, ułożyć na rybie, od razu podawać.
Zobacz także: