Piernik sułtański

Składniki
na dekorację
- polewa z mlecznej czekolady
- posiekane orzechy
na masę
- 25 dag masła
- 2 szklanki mleka
- 25 dag bakali
- 30 dag cukru pudru
- 4 łyżki kaszy manny
- 20 dag powideł śliwkowych
na ciasto
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 10 dag cukru
- 15 dag płynnego miodu
- 20 dag masła
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 4 łyżki mleka
- 3 sztuki żółtka
- 50 dag mąka
7 i wiecej osób
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrób mikserem na jednolitą masę. Ciasto przykryj, odstaw do lodówki na dobę. Następnego dnia podziel ciasto na 4 części, każdą ułóż w osobnej foremce (tortownicy). Piecz po ok. 45 minut w temp. 180°C. Ostudź.
Przygotuj krem: w rondelku zagotuj mleko, wsyp kaszę mannę i cukier, gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawaj po łyżce kaszki, ewentualnie dodaj kilka kropel zapachu waniliowego. Na koniec ostrożnie wymieszaj z drobno pokrojonymi bakaliami. Placki przekładaj na przemian powidłami i kremem, dociśnij. Mocno ochłodź. Następnie polej czekoladą, posyp orzechami.
Zobacz także: