Reklama

Piernik sułtański

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki na dekorację

  • polewa z mlecznej czekolady
  • posiekane orzechy

Składniki na masę

  • 25 dag masła
  • 2 szklanki mleka
  • 25 dag bakali
  • 30 dag cukru pudru
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 20 dag powideł śliwkowych

Składniki na ciasto

  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 10 dag cukru
  • 15 dag płynnego miodu
  • 20 dag masła
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki mleka
  • 3 sztuki żółtka
  • 50 dag mąka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrób mikserem na jednolitą masę. Ciasto przykryj, odstaw do lodówki na dobę. Następnego dnia podziel ciasto na 4 części, każdą ułóż w osobnej foremce (tortownicy). Piecz po ok. 45 minut w temp. 180°C. Ostudź.

Przygotuj krem: w rondelku zagotuj mleko, wsyp kaszę mannę i cukier, gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawaj po łyżce kaszki, ewentualnie dodaj kilka kropel zapachu waniliowego. Na koniec ostrożnie wymieszaj z drobno pokrojonymi bakaliami. Placki przekładaj na przemian powidłami i kremem, dociśnij. Mocno ochłodź. Następnie polej czekoladą, posyp orzechami.

Reklama

Zobacz także:

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy