Placki z kiszonej kapusty
Warto docenić smaki kuchni polskiej. Te proste placki z kiszonej kapusty zawsze miło wspominam. Z dodatkiem kwaśnej śmietany są przepyszne. Jeśli chcecie, możecie ten zestaw wzbogacić o dodatek produktu białkowego. Fajnie sprawdzi się wędzony łosoś, makrela lub pstrąg - poleca Malwina Bareło, autorka książki "Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy".


Składniki
- 20 minut
- 300 g kiszonej kapusty
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- Pół łyżeczki suszonego majeranku
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
- Kwaśna śmietana do podania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Kapustę dokładnie odciskamy. Sok warto zachować i np. wypić. Jest bardzo zdrowy. Kapustę drobno siekamy. W misce umieszczamy mąkę, mleko, jajko, dodajemy majeranek, około pół łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Dokładnie mieszamy trzepaczką. Dokładamy kapustę, mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy małe porcje ciasta. Smażymy po kilka minut z każdej strony do zrumienienia i odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Podajemy z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Przechowywanie:
W zamkniętym pojemniku w lodówce do dwóch dni.
Przepis pochodzi z książki Malwiny Bareło "Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy". Znak Horyzont. Premiera: październik 2020 r.
