Reklama

Reklama

Pomidory z ziołami

Lato to czas, w którym na stołach królują kiszonki. Kiszone pomidory zachowują jędrność przez ok. 2 miesiące. Potem można je jednak użyć do zup lub innych potraw.

Składniki

  • 1 kg twardych niedużych pomidorów (aby nie pękały, najlepiej o podłużnych owocach) na 2 l słoik
  • 4-5 liści chrzanu
  • 5-6 ząbków czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub majeranku (co wolimy)
  • 1 baldach kopru
  • liście wiśni albo czarnej porzeczki lub winorośli
  • 1 łyżeczka czarnej gorczycy
  • jeśli lubisz, dodaj też ziele angielskie, liście laurowe i pieprz cytrynowy

Składniki na zalewę solankową

  • 1 litr wody przegotowanej
  • 1 łyżka soli kamiennej do przetworów
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania

1. Na dnie wyparzonego słoika lub kamionkowego naczynia ułóż 2-3 liście chrzanu. Potem układaj pomidory, przekładając je ząbkami czosnku, gałązkami ziół i kopru. Wsyp nasiona gorczycy. Całość przykryj gałązką kopru.

2. Warzywa zalej zimną solanką z dodatkiem cukru, tak by przykryła pomidory.

3. Zakręć lekko słoik i odstaw w ciepłe miejsce. 


Czas kiszenia: około 2-4 dni (zależy, jakie lubisz). Potem dokręć wieczko i odstaw w chłodne miejsce.

Zobacz także:

 

Reklama


Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy