Pomidory z ziołami
Lato to czas, w którym na stołach królują kiszonki. Kiszone pomidory zachowują jędrność przez ok. 2 miesiące. Potem można je jednak użyć do zup lub innych potraw.
Składniki
- 1 kg twardych niedużych pomidorów (aby nie pękały, najlepiej o podłużnych owocach) na 2 l słoik
- 4-5 liści chrzanu
- 5-6 ząbków czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku lub majeranku (co wolimy)
- 1 baldach kopru
- liście wiśni albo czarnej porzeczki lub winorośli
- 1 łyżeczka czarnej gorczycy
- jeśli lubisz, dodaj też ziele angielskie, liście laurowe i pieprz cytrynowy
na zalewę solankową
- 1 litr wody przegotowanej
- 1 łyżka soli kamiennej do przetworów
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania
1. Na dnie wyparzonego słoika lub kamionkowego naczynia ułóż 2-3 liście chrzanu. Potem układaj pomidory, przekładając je ząbkami czosnku, gałązkami ziół i kopru. Wsyp nasiona gorczycy. Całość przykryj gałązką kopru.
2. Warzywa zalej zimną solanką z dodatkiem cukru, tak by przykryła pomidory.
3. Zakręć lekko słoik i odstaw w ciepłe miejsce.
Czas kiszenia: około 2-4 dni (zależy, jakie lubisz). Potem dokręć wieczko i odstaw w chłodne miejsce.
Zobacz także: