Reklama

POMYSŁ NA … świąteczną rybę z marką WINIARY!

Świąteczna ryba z marką WINIARY

Świąteczna ryba z marką WINIARY

Polacy coraz chętniej sięgają po ryby! Najczęściej kupujemy je podczas Bożego Narodzenia, wybierając głównie białe ryby i karpia*. Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy rybne, jednak nie zawsze wiemy jak je przygotować, tak aby smakowały idealnie. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja świąteczna ryba zawsze się uda, sięgnij po nowe produkty z serii WINIARY POMYSŁ NA…. Karpia w cytrynowej panierce, Rybę po grecku, a może Rybę pod serową pierzynką. Spróbuj wszystkich 3 propozycji i przekonaj się jak z łatwością i w zaledwie 30 minut przygotować ulubioną rybę na wigilijny stół!

Reklama

Na naszym świątecznym stole nie może zabraknąć ryb! Ponad 80% polskich rodzin sięga po nie w trakcie bożenarodzeniowych zakupów, a aż 55% z nas podaje bliskim rybę po grecku podczas wigilijnej kolacji**. Przygotowanie potraw rybnych od postaw w domu oraz idealne ich doprawienie wymaga jednak doświadczenia i czasu, którego w tym okresie często nam brakuje. Teraz dzięki nowym produktom z serii WINIARY POMYSŁ NA… zaledwie w 30 minut przyrządzisz pyszne, świąteczne danie rybne z gwarancją idealnego smaku. Poznaj nowe propozycje od marki WINIARY na najbardziej popularne w tym okresie ryby: karpia i filety z białej ryby: WINIARY POMYSŁ NA… karpia w cytrynowej panierce, WINIARY POMYSŁ NA… rybę po grecku, oraz WINIARY POMYSŁ NA… rybę pod serową pierzynką. Poznaj je wszystkie i daj się zaskoczyć kulinarnie!

Karp, to jedna z najpopularniejszych ryb na polskich stołach. Szczególnie trudno wyobrazić sobie Wigilię bez dania z karpiem w roli głównej. Aby tradycji stało się zadość, przyrządźmy go z nowym WINIARY POMYSŁ NA… karpia w cytrynowej panierce. Dzięki niemu nasze danie będzie nie tylko proste i szybkie w przygotowaniu, ale zyska też zupełnie inny smak! Dzięki chrupiącej panierce z nutką cytryny, którą przygotujemy bez dodatku jajka, tę potrawę z pewnością pokochają nasi bliscy. Wystarczy filety lub dzwonka z karpia pokroić na kawałki (o grubości max. 2 cm), zmoczyć je wodą i obtoczyć w panierce. Tak przygotowaną rybę układamy na kratce do grillowania i wkładamy do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Filety pieczemy przez 20-25 minut, a jeśli zdecydowaliśmy się wykorzystać dzwonka, należy je piec przez 25-30 minut. Wyjątkowy karp gotowy!

Jako wielbiciele klasycznej ryby po grecku, która jest doskonała zarówno na gorąco, jak i na zimno, koniecznie powinniśmy sięgnąć po WINIARY POMYSŁ NA… rybę po grecku. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że ta popularna i lubiana potrawa, będąca specjalnością naszych mam i babć, wyjdzie nam znakomicie i okaże się strzałem w dziesiątkę, a dodatkowo przyrządzimy ją w zaledwie pół godziny! Sposób przygotowania jest bardzo prosty: rybę kroimy na mniejsze kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Marchew i seler obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy na patelni niewielką ilość tłuszczu i podsmażamy na nim starte warzywa przez ok. 5 minut. Zawartość torebki dokładnie mieszamy z 300 ml zimnej wody i dodajemy usmażone warzywa. Gdy całość się zagotuje, dusimy jeszcze przez ok. 1 minutę. Przekładamy warzywa na wierzch ryby i pieczemy przez 25 minut (200°C, pieczenie od dołu bez termoobiegu). Gotowe danie wyjmujemy z piekarnika i czekamy do ostudzenia. Tak przygotowaną rybę możemy podawać na ciepło lub na zimno.

Jeśli chcemy podać świąteczną rybę w nieco inny i niekonwencjonalny sposób skorzystajmy z WINIARY POMYSŁ NA… rybę pod serową pierzynką. Ta kompozycja smakowa bez wątpienia zaskoczy naszych bliskich i sprawdzi się w każdej okazji. Dodatkowo jest bardzo prosta w przygotowaniu, wystarczy, że zawartość torebki dokładnie wymieszamy ze 100 ml śmietanki 30% i 100 ml zimnej wody i doprowadzimy do wrzenia. Następnie w żaroodpornym naczyniu układamy 400g filetów z całkowicie rozmrożonej, odsączonej i co ważne – nieosolonej ryby, a później zalewamy przygotowanym gorącym WINIARY POMYSŁ NA… rybę pod serową pierzynką i posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku w otwartym naczyniu przez 30 minut (200°C, pieczenie góra-dół bez termoobiegu). Upieczoną potrawę odstawiamy na 5 minut i możemy podawać ją na wigilijny stół!

Po więcej pomysłów na pyszne dania z rybą w roli głównej zapraszamy na www.winiary.pl.

* Źródło: Raport GfK| Rynek rybny oraz dań gotowych | Czerwiec 2016

*** Dane pochodzą z badania konsumenckiego „Odkrywamy smaki rodzinnych chwil”, Millward Brown na zlecenie marki WINIARY.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy