Potrawka z indyka

Składniki
- 600 g fileta z piersi indyka
- 250 g pomidorków koktajlowych
- sól
- pieprz
- 300 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 250 g ryżu parboiled
- ok. 4 łyżki oleju
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 0,5 l bulionu drobiowego (z kostki)
- 125 g śmietany kremówki
- 5 łyżek jasnej zasmażki błyskawicznej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
1. Filet z indyka pokroić w kostkę. Pomidorki pokroić na połówki. Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem. Każdą przekroić na pół. Cebule obrać, pokroić w cienkie piórka. Zagotować 500 ml wody z 1 łyżeczką soli. Na wrzątek wsypać ryż. Poczekać, aż woda ponownie zawrze, wtedy zmniejszyć płomień, a ryż gotować pod przykryciem jeszcze 20 minut.
2. W tym czasie na patelni rozgrzać olej. Wrzucić indyka. Mieszając, smażyć 5-7 minut. Zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę i pieczarki. Dodać koncentrat pomidorowy. Krótko zasmażyć. Włożyć mięso. Całość podlać śmietaną i bulionem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować przez 2 minuty. Zagęścić zasmażką błyskawiczną. Ponownie zagotować i przyprawić do smaku.
3. Ryż odcedzić. Podawać go jako dodatek do potrawki drobiowo-pieczarkowej. Danie posypać posiekaną natką pietruszki.