Reklama

Potrawka z indyka

Składniki

  • 600 g fileta z piersi indyka
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz
  • 300 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 250 g ryżu parboiled
  • ok. 4 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 l bulionu drobiowego (z kostki)
  • 125 g śmietany kremówki
  • 5 łyżek jasnej zasmażki błyskawicznej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

1. Filet z indyka pokroić w kostkę. Pomidorki pokroić na połówki. Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem. Każdą przekroić na pół. Cebule obrać, pokroić w cienkie piórka. Zagotować 500 ml wody z 1 łyżeczką soli. Na wrzątek wsypać ryż. Poczekać, aż woda ponownie zawrze, wtedy zmniejszyć płomień, a ryż  gotować pod przykryciem jeszcze 20 minut.

2. W tym czasie na patelni rozgrzać olej. Wrzucić indyka. Mieszając, smażyć 5-7 minut. Zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę i pieczarki. Dodać koncentrat pomidorowy. Krótko zasmażyć. Włożyć mięso. Całość podlać śmietaną i bulionem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować przez 2 minuty. Zagęścić zasmażką błyskawiczną. Ponownie zagotować i przyprawić do smaku.

Reklama

3. Ryż odcedzić. Podawać go jako dodatek do potrawki drobiowo-pieczarkowej. Danie posypać posiekaną natką pietruszki.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy