Potrawka z indyka
1. Filet z indyka pokroić w kostkę. Pomidorki pokroić na połówki. Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem. Każdą przekroić na pół. Cebule obrać, pokroić w cienkie piórka. Zagotować 500 ml wody z 1 łyżeczką soli. Na wrzątek wsypać ryż. Poczekać, aż woda ponownie zawrze, wtedy zmniejszyć płomień, a ryż gotować pod przykryciem jeszcze 20 minut.
2. W tym czasie na patelni rozgrzać olej. Wrzucić indyka. Mieszając, smażyć 5-7 minut. Zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę i pieczarki. Dodać koncentrat pomidorowy. Krótko zasmażyć. Włożyć mięso. Całość podlać śmietaną i bulionem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować przez 2 minuty. Zagęścić zasmażką błyskawiczną. Ponownie zagotować i przyprawić do smaku.
3. Ryż odcedzić. Podawać go jako dodatek do potrawki drobiowo-pieczarkowej. Danie posypać posiekaną natką pietruszki.