Prosty przepis na chrupiące skrzydełka z kurczaka
Chrupiące skrzydełka z kurczaka znakomicie nadadzą się jako przekąska, którą będziemy się częstować, np. oglądając ulubiony serial. Skrzydełka z kurczaka z dodatkiem ryżu i surówek będą też pysznym daniem obiadowym. Wypróbuj nasz prosty przepis i przekonaj się sama, że smakują wyśmienicie!


Składniki
- 1 kg skrzydełek z kurczaka,
- jajko,
- sok z cytryny,
- sól,
- bułka tarta,
- olej lub oliwa.
Chrupiące skrzydełka- sposób przygotowania
Aby przygotować chrupiące skrzydełka z kurczaka, wystarczy znać kilka podstawowych zasad.
Skrzydełka należy opłukać, osuszyć i posolić, a następnie pokropić wyciśniętym sokiem z cytryny.
Kolejnym krokiem jest rozbicie jajka. Zrób to energicznie, po czym rozmieszaj je dokładnie widelcem.
Rozgrzej olej, a skrzydełka z kurczaka zamocz w jajku i obtocz je bułką tartą.
Smaż skrzydełka z kurczaka tak długo, aż osiągną złoty kolor z obu stron lub ułóż je w brytfannie, całość zakryj aluminiową folią i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 150 stopni.
Piecz około 30 minut.
Danie możesz podawać z surówkami, ziemniakami lub frytkami.
Polecamy też przepisy na wegańskie burrito, leczo z boczniakami czy wegańskie curry z papają, orzechami nerkowca i miętą
Czytaj również:
Zobacz także: