Prosty przepis na chrupiące skrzydełka z kurczaka

Aktualizacja

Chrupiące skrzydełka z kurczaka znakomicie nadadzą się jako przekąska, którą będziemy się częstować, np. oglądając ulubiony serial. Skrzydełka z kurczaka z dodatkiem ryżu i surówek będą też pysznym daniem obiadowym. Wypróbuj nasz prosty przepis i przekonaj się sama, że smakują wyśmienicie!

Chrupiące skrzydełka z kurczaka są niezykle sycącą przekąską
Chrupiące skrzydełka z kurczaka są niezykle sycącą przekąską 123RF/PICSEL
Skrzydełka z kurczaka to świetny pomysł na obiad i nie tylko
Skrzydełka z kurczaka to świetny pomysł na obiad i nie tylko 123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka,
  • jajko,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • bułka tarta,
  • olej lub oliwa.

Chrupiące skrzydełka- sposób przygotowania

Aby przygotować chrupiące skrzydełka z kurczaka, wystarczy znać kilka podstawowych zasad.

Skrzydełka należy opłukać, osuszyć i posolić, a następnie pokropić wyciśniętym sokiem z cytryny.

Kolejnym krokiem jest rozbicie jajka. Zrób to energicznie, po czym rozmieszaj je dokładnie widelcem.

Rozgrzej olej, a skrzydełka z kurczaka zamocz w jajku i obtocz je bułką tartą.

Smaż skrzydełka z kurczaka tak długo, aż osiągną złoty kolor z obu stron lub ułóż je w brytfannie, całość zakryj aluminiową folią i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 150 stopni.

Piecz około 30 minut.

Danie możesz podawać z surówkami, ziemniakami lub frytkami.

Czytaj również: 

Zobacz także:

„Ewa gotuje”: Sałatka z buraczków i sera koziegoPolsat
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas